Willem van Hanegem had voor Ajax kunnen spelen: 'Ben langs geweest'

Willem van Hanegem is een icoon bij Feyenoord. De Kromme schopte het tot meer dan 350 duels voor de Rotterdammers, maar had ook zomaar bij rivaal Ajax kunnen spelen. In de Willem en Wessel Podcast van het AD vertelt Willem Van Hanegem dat Ajax hem eens had gevraagd om bij hen te komen spelen.

Willem van Hanegem bij Ajax

Willem van Hanegem Feyenoord 

Willem van Hanegem werd in 1968 door Feyenoord bij Xerxes/DHC ‘66 weggehaald. Bij de Rotterdammers groeide Van Hanegem uit tot een clubicoon. Zo schopte hij het in twee verschillende periodes bij de club, tot 372 duels, waarin hij goed was voor 107 doelpunten en 97 assists. Hij veroverde met Feyenoord de Europacup 1, UEFA Cup, werd drie keer landskampioen en won naast de KNVB Beker ook eens de wereldbeker. 

Hoe kon Willem van Hanegem bij Ajax spelen? 

Dat Willem van Hanegem ooit voor aartsrivaal Ajax had kunnen spelen, vertelde hij in de Willem en Wessel Podcast. “Ik ben ooit gevraagd voor Ajax. Dat was in de tijd van Piet Keizer. Ik ben wel geweest, maar ik wist al dat ik het niet zou gaan doen. Nee, natuurlijk niet. Dat was niks voor mij.” Piet Keizer speelde van 1960 tot 1975 voor Ajax en bouwde een vriendschap op met De Kromme in hun tijd bij Oranje. Het overlijden van Keizer in 2017, raakte Van Hanegem zwaar. In zijn column voor het Algemeen Dagblad sprak hij zijn respect uit naar de oud-prof. "Ajax heeft in al die jaren een waslijst aan grote voetballers voortgebracht, maar Piet Keizer en Johan Cruijff waren de besten.” 

Willem van Hanegem en Johan Cruijff 

Willem van Hanegem had dus samen met Piet Keizer bij Ajax kunnen spelen, maar ook met Johan Cruijff. Zo vertelt hij dat Ajax hem vroeg in de periode dat Cruijff ook nog bij de Amsterdammers speelde. Cruijff vertelde ooit in een interview dat hij het verschrikkelijk vond om tegen Van Hanegem te spelen. “Als tegenstander is hij één van de moeilijkste, hij kan hard zijn als het moet, hij kan de boel breken als het moet, hij kan je eruit praten als het moet en daarbij kan hij verschrikkelijk goed voetballen.” 

(Tekst gaat verder onder de video)

Het bewogen leven van De Kromme 

Willem van Hanegem werd op 20 februari 1944 geboren en vierde onlangs zijn tachtigste verjaardag. Hier lees je het levensverhaal van Willem van Hanegem