Wie is Pepijn Lijnders: van assistent bij Liverpool tot trainer van Ajax (?)

Achtergrondverhaal over Pepijn Lijnders: Van assistent-trainer bij Liverpool tot mogelijke nieuwe trainer van Ajax. Pepijn Lijnders, geboren op 24 januari 1983 in Broekhuizen, is een Nederlandse voetbaltrainer die mogelijk na dit seizoen zijn weg vervolgt bij Ajax. 

Zijn professionele reis begon als jeugdtechniektrainer bij PSV en omvatte verschillende techniektrainersposities bij clubs als FC Porto voordat hij zijn rol als assistent-trainer bij Liverpool op zich nam.

Wie is Pepijn Lijnders?

Die vraag stelde de verslaggever van Voetbal International na zijn aanstelling bij NEC aan Lijnders. Want niemand kende hem eigenlijk? "Dat is niet vreemd: ik heb zelf nooit op een hoog niveau gespeeld. Ik raakte al vroeg ernstig geblesseerd aan mijn knie. Op jonge leeftijd werd ik al getrokken door het trainersvak. Ik verdiepte me meer en meer in het spel. Ik ging naar het CIOS, waar het mijn uiteindelijke doel was om bij PSV terecht te komen. In het derde jaar was er in Eindhoven één stageplek en die heb ik gepakt. Als jongen zonder voetbalachtergrond heb je zo’n plek nodig om het wereldje in te rollen. Ik was natuurlijk niemand."

PSV 

"Bij PSV heb ik alle kansen gekregen. Ik begon als stagiair, kreeg een parttime contract en ben zo doorgegroeid. Ze lieten mij door de hele opleiding werken, ik was betrokken bij alle elftallen. Het was een goede periode met goede mensen. PSV werd vier keer kampioen en de opleiding verkozen tot de beste van Nederland. Ik trainde er drie keer per dag. ’s Ochtends deed ik de poort open en ’s avonds ging ik als een van de laatsten naar huis. Het draait om passie en investeren, liefde voor de bal en het spel. Dat betaalt zich vanzelf een keer terug. In Eindhoven kreeg ik de kans om mijn voetbalideeën te projecteren op de jeugd."

Video: Pepijn Lijnders als 24-jartige bij Porto

Lijnders dus, die voor het eerst op eigen benen ging staan als trainer bij NEC. 

Periode bij NEC als trainer 

In het seizoen 2017/2018 kreeg Pepijn Lijnders na de winterstop als opvolger van Peter Hyballa de kans om als hoofdtrainer te werken bij NEC. Hij leidde het team gedurende 22 wedstrijden. Lijnders kwam als toen nog 35-jarige trainer in de winter naar Nijmegen met als opdracht om NEC terug naar de eredivisie te leiden. Dat mislukte. Zijn ploeg eindigde in de Jupiler League als derde, achter Jong Ajax en Fortuna Sittard. In de play-offs werd vervolgens van verloren van FC Emmen. Lijnders vertrok en keerde terug bij Liverpool. 

"Ik had met veel drive door willen bouwen, een nieuw echt NEC-team willen vormen, maar ik voel dat het beter is om weg te stappen en de deur te openen voor een nieuwe trainer/coach die het volledige vertrouwen geniet", vertelde Lijnders bij zijn vertrek uit Nijmegen, waar hij nog een contract voor een jaar had.

Periode Lijnders bij Liverpool

Lijnders werkt - met een onderbreking vanwege zijn periode bij NEC - sinds 2015 bij Liverpool, waar hij de rechterhand van Klopp is. Na zijn terugkeer naar Liverpool in juni 2018, waar hij opnieuw de rol van assistent van Klopp op zich nam, speelde Lijnders een cruciale rol in het succes van het team. Samen werkten ze aan het vormgeven van het team dat in 2020 na dertig jaar de Premier League-titel weer eens veroverd.

Waarom wordt Lijnders een laptoptrainer genoemd

Pepijn Lijnders werd bij NEC door sommigen een "laptoptrainer" genoemd vanwege zijn reputatie als een moderne en analytische coach die gebruikmaakte van geavanceerde technologie en data-analyse in zijn trainingsmethoden.

Lijnders zei daar zelf over: "Ik ben geen laptoptrainer, maar een pen-en-papier-trainer. We leven in een tijdperk waarin veel meer mogelijkheden zijn dan vroeger. Daar maak ik inderdaad graag gebruik van. Toch gaat het er nog altijd om hoe je iets overbrengt op een speler. Van alle dingen die ik in mijn hoofd heb, hoeven zij maar twintig procent mee te krijgen. Maar een speler moet wel geprikkeld worden, het idee hebben dat hij progressie boekt. Dat wil elke trainer." 

Video, Lijnders in actie bij Liverpool

Pepijn Lijnders geeft Gini Wijnaldum instructies.

Lijnders weg bij Liverpool, genoemd bij Ajax

Jürgen Klopp stopt na dit seizoen als coach van Liverpool, waar hij al acht jaar aan het roer staat. Ook Pepijn Lijnders gaf al aan na dit seizoen te zullen vertrekken bij Liverpool. Lijnders wil opnieuw gaan werken aan een carrière als hoofdtrainer. De naam Pepijn Lijnders wordt genoemd bij Ajax

Podcast

In verschillende programma's en podcasts wordt al gesproken of Lijnders de juiste man is om na dit seizoen John van 't Schip mogelijk op te volgen als trainer van Ajax. 

In Engeland werd er onlangs gemeld dat Lijnders inmiddels al gesproken zou hebben met Ajax en dat de assistent-trainer van Liverpool zich inmiddels al zou voorbereiden op de uitdaging in Amsterdam.