Bondscoach vrouwenelftal Zambia onder vuur: "Het was 'normaal' dat hij seks had met speelsters"

Het Zambiaanse vrouwenelftal blijft de gemoederen bezighouden. Ditmaal is bondscoach Bruce Mwape negatief in het nieuws gekomen.

De keuzeheer van de Zambiaanse vrouwenploeg wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Als hij met je wilde slapen, moest je instemmen. Het was 'normaal' dat de coach seks had met de speelsters", zo laat een speelster, die anoniem wil blijven, weten tegenover The Guardian.

Volgens de Engelse krant is de zaak eerder al aangekaart bij wereldvoetbalbond FIFA en worden ook andere trainers beschuldigd, onder wie Kaluba Kangwa, de bondscoach van de vrouwelijke Onder 17-ploeg. De FIFA wil niet zeggen of er een onderzoek loopt naar Mwape en/of de andere beschuldigden. 

Andrew Kamanga, de voorzitter van de Zambiaanse bond, zegt de aantijgingen serieus te nemen. Een anonieme bron trekt dat verhaal in twijfel en stelt dat de federatie de sportieve prestaties belangrijker vindt dan de aantijgingen.

Het rommelt de laatste tijd behoorlijk bij Zambia. Zo kwam eerder deze week het nieuws naar buiten dat speelster Barbra Banda zou zijn gefaald voor haar gendertest. Desondanks mag de aanvoerster tóch meedoen aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. In de groepsfase neemt Zambia het op tegen Japan, Spanje en Costa Rica.