Kan PSV punten pakken tegen angstgegner AZ?

Zaterdag staat er weer een topper klaar in de Eredivisie. Nummer twee PSV neemt het op tegen de nummer vijf van de ranglijst AZ Alkmaar. Wie gaan er spelen? Blijft PSV in de buurt van Ajax? Of kan AZ na deze speelronde dichterbij Feyenoord komen?

Goede reeks AZ

AZ is al negen wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie en dertien in alle competities. PSV daarentegen verloor voor de korte interlandperiode met 1-2 van Ajax. Daarvoor waren de Eindhovenaren ook negen wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie.

Historie PSV-AZ

Als we kijken naar onderlinge duels komt AZ een stuk beter naar voren dan PSV. Althans, als we naar de recente geschiedenis kijken. Zo wonnen de Alkmaarders vier van de laatste vijf duels. Het laatste onderlinge duel in Alkmaar was dan wel een overwinning van PSV, het team van Roger Schmidt won deze wedstrijd met 0-3. De doelpuntenmakers in deze wedstrijd waren Olivier Boscagli, Yorbe Vertessen en Ritsu Doan.

De afwezigen

Dan de afwezigen. Bij PSV is het deze week goed nieuws, Vinicius en Madueke zijn hard op weg terug en zijn mogelijk weer inzetbaar voor de wedstrijd tegen AZ, zo meldt clubwatcher Rik Elfrink op Twitter. Hij vertelt verder dat Andre Ramalho nog niet inzetbaar is. Ook keert Ibrahim Sangare terug van de Afrika Cup, waar hij en zijn land Ivoorkust uitgeschakeld werden in de achtste finale tegen Egypte. Sangare wordt gelijk in de basis verwacht  zaterdag.

Bij AZ vallen de blessures mee. Zo mist de club van Pascal Jansen centrumverdediger Bruno Martins Indi, middenvelder Tijjani Reijnders en de jonge centrumspits Jelle Duin. Verder keert Zakaria Aboukhlal terug van de Afrika Cup. Zijn land Marokko werd, evenals tegenstander Sangare, uitgeschakeld door Egypte. Aboukhlal is wel een ronde verder gekomen dan zijn tegenstander van zaterdag, namelijk de kwartfinale.

Beide teams stil op de transfermarkt

Waarbij het bij sommige clubs druk was deze transferperiode, was het bij PSV en AZ erg rustig. Beide teams hebben zowel weinig spelers verkocht of verhuurd als spelers gehaald. PSV verloor deze transferperiode alleen Davy Pröpper en Dante Rigo, maar haalde hier Joey Veerman voor terug. AZ verloor deze winter Thijs Oosting (Willem II), Albert Gudmundsson (Genoa) en Kenzo Goudmijn (Excelsior). De Alkmaarders haalden hiervoor wel de talentvolle linksachter Milos Kerkez van AC Milan en de aanvallende Ghanees Kamal Sowah van Club Brugge.

Mogelijke opstellingen

PSV (4312): Drommel, Teze, Boscagli, Obispo, Junior, van Ginkel©, Sangare, Veerman, Götze, Gakpo, Zahavi.

AZ (4231): Vindahl Jensen, Sugawara, Hatzidiakos, Beukema, Wijndal©, Mitsjo, Clasie, Sowah, Karlsson, Pavlidis.