Spelerspaspoort Sebastian Szymanski (profiel)

Feyenoord sloeg met het binnenhalen van Sebastian Szymanski een grote slag op de transfermarkt. De Poolse middenvelder is op huurbasis van Dinamo Moskou overgekomen naar Rotterdam en er is tevens een optie tot koop in de deal vastgelegd. De 23-jarige middenvelder geldt in eigen land als een betrouwbare kracht met veel potentie. Dit is het spelerspaspoort van Sebastian Szymanski.

Van Polen naar Rusland

Szymanski doorliep de jeugdopleiding van Legia Warschau en maakte op 20 augustus in 2016 zijn debuut voor het eerste elftal van de club. In de jeugd van Legia Warschau stond de speler bekend als een groot talent. In zijn debuutseizoen kwam de jeugdige middenvelder tot 10 optredens waarin hij één keer tot scoren wist te komen. In het daaropvolgende seizoen brak de Pool door, zo kwam hij in de Poolse hoogste divisie tot 21 optredens waarin hij goed was voor vier doelpunten en twee assists. Hiermee had hij een groot aandeel in het winnen van de landstitel in 2018. In zijn laatste seizoen voor de club kwam Szymanski tot twee doelpunten en zeven assists in 34 wedstrijden. Zijn goede spel wekte interesse op van diverse clubs, waaronder Dinamo Moskou. De Russische club legde in de zomer van 2019 een bedrag van 5,5 miljoen euro neer voor de spelmaker.

Multifunctionele middenvelder

In Rusland ontwikkelde de Pool zich tot multifunctionele middenvelder. Zo speelde hij behalve als aanvallende middenvelder en box-to-box middenvelder enkele wedstrijden als rechtsmidden, rechtsbuiten en linksbuiten. In 86 wedstrijden in het shirt van Dinamo Moskou staat de teller van Szymanski tot nu toe op acht doelpunten en 17 assists. Als speler staat de Pool te boek als iemand die veel meters maakt en beschikt over tactisch vermogen en voetballend inzicht.

International voor Polen

Szymanski maakte op 9 september in 2019 zijn debuut voor de nationale ploeg van Polen. In de strijd om kwalificatie naar het EK 2020 af te dwingen had de middenvelder een groot aandeel. Zo kwam hij in bijna iedere wedstrijd aan spelen toe en was hij in vijf wedstrijden dat hij speelde, goed voor een doelpunt en een assists. In de nationale ploeg staat de teller nu op 15 duels waarin Szymanski 1 keer wist te scoren en 2 assists gaf. Opvallend is dat de speler slechts één keer op zijn natuurlijke positie als aanvallende middenvelder speelde. Zo werd de Pool in de nationale ploeg tot nu toe vooral gebruikt als rechtermiddenvelder, linkermiddenvelder of rechtsbuiten.

Martkwaarde-evolutie

Na zijn transfer ter waarde van 5,5 miljoen euro in 2019 is de marktwaarde van Szymanski relatief snel gestegen. Amper een jaar later bedroeg deze volgens Transfermarkt een waarde van acht miljoen. Momenteel tikt de Poolse middenvelder een waarde van 14 miljoen euro aan.