Programma Ajax en PSV onder de loep: Deze lastige tegenstanders krijgen beide ploegen nog

Het huidige Eredivisie-seizoen is nu 24 speelrondes onderweg. Met nog tien wedstrijden te gaan begint de spanning bovenin toe te nemen. PSV staat na de nederlaag van Ajax tegen Go Ahead Eagles nog maar twee punten achter de Amsterdammers. Een perfect moment om eens te kijken welke ploegen beide teams nog treffen en wie het makkelijkste programma heeft.

De Klassieker, derby van Noord-Holland en Arnhem-uit.

Ajax speelt de komende twee wedstrijden tegen RKC en SC Cambuur. Tijdens speelronde 27 neemt de ploeg van Erik Ten Hag het op tegen aartsrivaal Feyenoord. De wedstrijd wordt gespeeld in de ArenA. Ajax heeft wel één voordeel, de Amsterdammers spelen op dinsdag tegen Benfica, terwijl Feyenoord die donderdag nog een duel heeft voor de Conference League tegen FK Partizan. Twee dagen rust voor Ajax, dat het dit seizoen vaak moeilijk heeft na Europese duels. Zo verloor de ploeg van Ten Hag van FC Utrecht, AZ en Go Ahead Eagles nadat er een doordeweeks een wedstrijd werd gespeeld. Ook speelde Ajax gelijk tegen Go Ahead na de wedstrijd tegen Borussia Dortmund.

Verder moet Ajax nog op bezoek in Alkmaar bij AZ. In Amsterdam wonnen de Alkmaarders eerder dit seizoen met 1-2. In deze wedstrijd kon de ploeg van Ten Hag moeilijk door de verdediging van AZ voetballen. De vorige wedstrijd die de ploegen speelden in Alkmaar eindigde in een 0-3 overwinning voor de Ajacieden. Daarvoor won AZ twee keer op rij met 1-0 van Ajax.

Op de laatste speeldag van het seizoen reizen de Amsterdammers af naar Arnhem. Tegen Vitesse moet het team van Ten Hag het seizoen goed afsluiten. Hoewel Ajax al zes onderlinge duels op rij heeft gewonnen van Vitesse zal het een lastige wedstrijd worden voor De Godenzonen. De laatste keer dan Ajax punten verloor in Arnhem was in 2019, toen eindigde het in een remise. In 2018 won Vitesse voor het laatst van Ajax. Bryan Linssen scoorde toen twee keer in een 3-2 overwinning voor de Arnhemmers.

In de overige wedstrijden moet Ajax nog afreizen naar Groningen en Nijmegen. Een op papier lastig programma voor de Ajacieden.

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen Ajax en AZ eerder dit seizoen:

Drie lastige uitduels voor PSV

Tussen de Conference League duels tegen FC Kopenhagen neemt PSV het in de Galgenwaard op tegen FC Utrecht. Een stadion waar PSV al drie duels op rij niet won. Zo speelden de twee ploegen twee maal gelijk (1-1 en 2-2) en won Utrecht in 2019 met 3-0. 2017 was de laatste keer dat de Eindhovenaren de volle drie punten meenamen naar Brabant. PSV won toen met 1-7 , mede dankzij vier goals van Jürgen Locadia. Eerder dit seizoen was de score in Eindhoven 4-1 in het voordeel van PSV. FC Utrecht kwam die wedstrijd nog wel op voorsprong.

Tijdens speelronde 28 moet PSV afreizen naar Twente. De laatste vijf duels die de ploegen speelde in de Grolsch Veste eindigde drie keer in een remise en tweemaal in een overwinning van PSV. De Eindhovenaren wonnen dit seizoen met 5-2 in het Philips Stadion. Dat duel was in oktober, sindsdien heeft FC Twente maar één competitieduel verloren en dat was tegen Ajax. De ploeg van trainer Ron Jans staat vijfde en kan wel eens een obstakel worden voor PSV.

Twee wedstrijden voor het eind staat de lastigste wedstrijd voor PSV op het programma. De Eindhovenaren nemen het dan op tegen angstgegner Feyenoord, dat eerder dit seizoen met 0-4 won van PSV. De laatste keer dat PSV de volle drie punten pakte tegen Feyenoord was in februari 2018, want het eindigde toen 1-3. Na deze overwinning speelden de ploegen acht keer tegen elkaar. Feyenoord won vier keer en vier maal speelden de ploegen gelijk, waaronder een 0-0 gelijkspel in de Johan Cruijff Schaal. Feyenoord won vervolgens na strafschoppen.

Bekijk hier de verloren partij van PSV tegen Feyenoord eerder dit seizoen:

Beide ploegen spelen lastige duels de komende weken. Toch lijkt het erop dat het voordeel bij de ploeg uit Amsterdam ligt. Het lijkt een mooi einde van het Eredivisie-seizoen te worden, met een zindere ontknoping en prachtige affiches.

Feyenoord-doelman vertrekt