Zo verging het FC Emmen de laatste keer in de nacompetitie

FC Emmen neemt het donderdag op tegen NAC Breda in de halve finale van de nacompetitie. De laatste keer dat de club uit Drenthe in de play-offs stond, promoveerde het naar de Eredivisie.

FC Emmen sloot het seizoen 2017/18 in de toenmalige Jupiler League af als nummer zeven en mocht zich melden in de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie. NEC Nijmegen, dat net naast promotie greep, was de tegenstander.

Stand Jupiler League 2017/18 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Jupiler League 2017/2018 NEC Nijmegen FC Emmen

Flitsende start

FC Emmen schoot uit de startblokken in de heenwedstrijd. De thuisploeg scoorde binnen acht minuten tweemaal en vergrootte na een half uur spelen de marge zelfs naar drie dankzij een vrije trap van Youri Loen. 

FC Emmen maakte kort voor het einde van de wedstrijd de 4-0. Glenn Bijl, die nog steeds in dienst is van de club uit Emmen, zorgde voor de vierde treffer. De ploeg van Dick Lukkien stond na die ruime zege met anderhalf been in de finale van de play-offs.

Sterke openingsfase

NEC moest in De Goffert alle zeilen bijzetten om uitschakeling te voorkomen. Terwijl FC Emmen in het heenduel uit de startblokken schoot, deed NEC dat in de returnwedstrijd. Anass Achahbar zorgde al na vier minuten voor de openingstreffer.

Achahbar maakte even later zijn tweede van de middag, waardoor een stunt in de maak leek. FC Emmen maakte drie minuten na die 2-0 een einde aan alle dromen van de Nijmegenaren. Alexander Bannink was het eindstation van een prachtige aanval: 2-1.

Kort voor rust scoorde de thuisploeg twee keer en bepaalde de ruststand op 4-1. De formatie van Pepijn Lijnders kreeg in het tweede bedrijf nog genoeg kansen, maar een sensationele comeback bleef uit. FC Emmen plaatste zich voor de finale van de nacompetitie.

Foutenfestival

De Emmenaren stonden in de finale oog in oog met Sparta Rotterdam, met als inzet een ticket voor de Eredivisie. Hoewel de eerste wedstrijd zich kenmerkte door de vele fouten, kregen beide ploegen genoeg kansen. Een doelpunt bleef echter uit. 

Door het doelpuntloze gelijkspel op De Oude Meerdijk, lag alles nog open voor het allesbeslissende duel op Het Kasteel. De middag begon geweldig voor Sparta Rotterdam, want Stijn Spierings brak de wedstrijd rond de 30ste minuut open.

Van schlemiel naar held

Die treffer bracht FC Emmen niet van de wijs, want de Drentenaren kwamen tien minuten later langszij via Michael Chacon, die gigantisch in de fout ging bij de openingstreffer van Spierings.

In de tweede helft viel alles de juiste kant op voor de bezoekers. FC Emmen nam kort na rust de leiding op Spangen door een prachtig afstandsschot van Anco Jansen. Even later werd het sprookje van FC Emmen nog mooier, nadat Bannink de 3-1 voor zijn rekening nam.

Eindstand Sparta Rotterdam - FC Emmen (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Sparta Rotterdam FC Emmen 1-3 20 mei 2018

Geschiedenis geschreven

Door die overwinning, promoveerde FC Emmen voor het eerst in de clubhistorie naar de Eredivisie. De formatie van Lukkien eindigde in het debuutseizoen op de veertiende plek en een jaar later - tijdens het afgebroken seizoen - op de twaalfde plaats.

Tijdens het afgelopen seizoen ging het FC Emmen minder voor de wind. De Emmenaren stonden na speelronde 22 stijf onderaan met zes punten. De achterstand op Willem II (nummer zestien) en ADO Den Haag (nummer zeventien) bedroeg acht punten.

Wederopstanding

Vanaf speelronde 23 begon de wederopstanding. FC Emmen pakte maar liefst 24 punten in twaalf wedstrijden. Die imposante opmars bleek niet genoeg te zijn om de nacompetitie te ontlopen. NAC Breda is komende donderdag de tegenstander in de play-offs.

FC Emmen in de Eredivisie

FC Emmen Eredivisie statistieken

Feyenoord-doelman vertrekt