Deze elf Feyenoorders maakten hun Oranje-debuut onder Louis van Gaal...

Tyrell Malacia maakte afgelopen weekend zijn debuut voor Oranje, nadat eerder die week Justin Bijlow hetzelfde had gedaan. Bondscoach Louis van Gaal liet daarmee twee Feyenoorders debuteren in het Nederlands Elftal. Dat deed van Gaal niet voor het eerst. Deze elf Feyenoorders debuteerden onder Van Gaal in Oranje:

1) Patrick Paauwe

Het Nederlands elftal speelde op 15 november 2000 een oefenwedstrijd in en tegen Spanje. Patrick Paauwe komt in de tweede helft erin voor Kevin Hofland, een andere debutant die dag. De wedstrijd werd uiteindelijk door Oranje gewonnen met 1-2 door een late goal van Frank de Boer. Paauwe kwam uiteindelijk niet verder dan vijf interlands. Zijn laatste interland was ook tegen Spanje, in maart 2002. Ook deze wedstrijd werd gewonnen door een goal van Frank de Boer (1-0).

2) Stefan de Vrij

Aan het begin van de tweede periode bij Oranje van Louis van Gaal, in 2012, speelt Nederland de Derby der Lage Landen, in België. Dit was voor verdediger Stefan de Vrij zijn eerste interland. De wedstrijd ging verloren met 4-2. Inmiddels is De Vrij een vaste waarde in Oranje.

3) Bruno Martins Indi

In die wedstrijd tegen België maakte ook Bruno Martins Indi zijn debuut voor Nederland. Inmiddels is de verdediger uit beeld geraakt bij Oranje. Wel werd hij in 2015 de eerste speler van het Nederlands elftal die twee keer een directe rode kaart pakte. Matthijs de Ligt is sinds het afgelopen EK de tweede speler die dat is overkomen.

Debuut Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi tegen België

4) Daryl Janmaat

In de kwalificatie voor het WK 2014 maakte een aantal Feyenoorders hun debuut voor Oranje. Ook Daryl Janmaat, want hij startte in de basis tegen Turkije (2-0 overwinning). Op het WK werd hij uiteindelijk derde met Nederland. Inmiddels staat Janmaat onder contract bij ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie. Zijn laatste interland dateert van 9 september 2018.

5) Jordy Clasie

In dezelfde wedstrijd tegen Turkije voor de WK-kwalificatie maakte ook Jordy Clasie zijn debuut. Daarna speelde hij nog zestien interlands. De meest recente van die interlands was een vriendschappelijke wedstrijd tegen België op 9 november 2016 in de Arena (1-1).

6) Ruben Schaken

Het Nederlands elftal boekte op 12 oktober 2012 een magere 3-0 overwinning op Andorra. Voor Ruben Schaken, toen dertig jaar, was het zijn eerste interland. Hij wist direct te scoren, de laatste treffer kwam op zijn naam. In het jaar er na speelde hij nog zes interlands, waarin hij nog één doelpunt wist te maken. Tegen Estland maakte hij Nederlands 1500ste interlanddoelpunt ooit.

Doelpunt Schaken tegen Andorra (tekst gaat verder onder video)

7) Miquel Nelom

In de zomer van 2013 speelde Oranje twee interlands tijdens een tripje naar Azië. In de eerste wedstrijd debuteerde linksback Miquel Nelom. De wedstrijd werd met 3-0 gewonnen. Vier dagen later tegen China speelde Nelom zijn tweede en vooralsnog laatste interland. Nelom staat onder contract bij Willem II.

8) Jean-Paul Boëtius

Nederland leerde Jean-Paul Boëtius kennen nadat hij in zijn eerste wedstrijd, in De Klassieker tegen Ajax, scoorde. Anderhalf jaar later, in een oefenwedstrijd tegen Frankrijk, maakte Boëtius zijn debuut voor Oranje. De wedstrijd ging met 2-0 verloren en het was vooralsnog de laatste interland van Boëtius. 

9) Terence Kongolo

In een vriendschappelijk duel met Ecuador in 2014 maakte Terence Kongolo zijn debuut. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Kongolo kwam in totaal niet verder dan twee basisplaatsen en twee invalbeurten bij Oranje. In 2020 tekende de verdediger een contract voor vier jaar bij Fulham.

justin bijlow debuut in het nederlands elftal tegen noorwegen

10) Justin Bijlow

Na het vertrek van Frank de Boer en de aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach barstte de discussie over wie de eerste doelman moest worden los. Van Gaal koos uiteindelijk voor Justin Bijlow. In de wedstrijd tegen Noorwegen kon hij zich meteen laten zien. Hij wist zijn doel helaas niet schoon te houden (1-1), waardoor nieuw puntenverlies voor Oranje in de huidige WK-kwalificatiereeks niet voorkomen kon worden.

11) Tyrell Malacia

De meest recente Feyenoord-debutant in Oranje is Tyrell Malacia. De met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Montenegro was voor Malacia zijn eerste optreden voor het Nederlands elftal. Er zijn mensen die overtuigd zijn dat Malacia dé linksback van Nederland zal worden. Of dat zo zal zijn zal moeten blijken in de toekomst. Om te beginnen dinsdag tegen Turkije.

Feyenoord-doelman vertrekt