Programma, uitslagen en huidige verdiensten PSV in Europa

PSV staat in de kwartfinale van de Conference League. De ploeg uit Eindhoven neemt het daarin op tegen het Engelse Leicester City. PSV begon het Europese seizoen in de voorrondes van de Champions League, maar moeten het nu doen in de derde Europese competitie. Een terugblik op de gehele route die de Eindhovenaren hebben bewandeld.

Champions League

PSV startte het Europese avontuur in de tweede voorronde van de Champions League. Hierin versloeg de ploeg van Roger Schmidt Galatasaray met 5-1 en met 1-2. In de derde voorronde stond het Deense FC Midtjylland op het programma. PSV won het heenduel met 3-0 en de return met 0-1, waardoor de club nog één ronde moest winnen om zeker te zijn van de groepsfase van de Champions League. Helaas was Benfica over twee wedstrijden te sterk voor PSV.

Het eerste duel tussen de twee ploegen eindigde in een 2-1 overwinning voor de Portugezen. Tijdens de tweede wedstrijd pakte Benfica na 32 minuten een rode kaart, waardoor PSV grote kans maakte om door te gaan. Toch konden de elf Eindhovenaren geen doorgang vinden tegen de tien van Benfica. PSV moest daarom verder in de groepsfase van de Europa League.  Later won Benfica in de CL ook van Ajax door een 0-1 overwinning in de Johan Cruijff Arena.

Uitslagen PSV in voorronde Champions League, seizoen 2021/2022

Europa League

De Eindhovenaren werden geloot in groep B. Dit was een pittige groep met Real Sociedad, AS Monaco en Sturm Graz. PSV won uiteindelijk twee duels van Sturm Graz met 1-4 en 2-0. Verder speelde de ploeg van Schmidt tweemaal gelijk. Tegen Real Sociedad speelde PSV 2-2 en ook tegen AS Monaco (0-0) kwam er geen winnaar uit de strijd. Het thuisduel tegen AS Monaco verloor PSV met 1-2 door een goal in de laatste minuut van de wedstrijd.

Tijdens de laatste speelronde van de groepsfase reisde PSV af naar Baskenland om het op te nemen tegen Real Sociedad. De Eindhovenaren moesten minimaal gelijkspelen om door te gaan naar de volgende ronde, maar gingen  met 3-0 ten onder. Door deze verliespartij moesten de Eindhovenaren genoegen nemen met een derde plek in de groepsfase en daarmee een plek in de tussenronde van de Conference League.

Uitslagen PSV in groepsfase Europa League

Conference League

De ploeg van Schmidt moest zich voor de Conference plaatsen via een tussenronde. Deze wedstrijden werden gespeeld tussen de nummers drie van de Europa League en de nummers twee van de Conference League. PSV stuitte hierin op Maccabi Tel Aviv. Het heenduel werd gespeeld in Eindhoven, beide ploegen creëerden weinig kansen, maar PSV won uiteindelijk met 1-0 door een goal van Cody Gakpo in de elfde minuut. Tijdens het uitduel bleef het lang doelpuntloos. Yorbe Vertessen maakte de 0-1 in de 84e minuut, om zo PSV te verzekeren van een plek in de laatste zestien. De thuisploeg beperkte de schade nog wel, want Tel Aviv scoorde in de 91e minuut de 1-1.

Achtste finales Conference League

In de achtste finale had PSV het lastiger. De Brabanders werden gekoppeld aan FC Kopenhagen die op dat moment eerste stonden in de eigen competitie. Het eerste duel werd, net als in de tussenronde, in het Philips Stadion gespeeld. Het was een spectaculaire wedstrijd waarin PSV drie keer terug kwam van een achterstand. De ploegen gingen de rust in met een 1-3 voorsprong voor de Denen. Door doelpunten van Ritsu Doan en Cody Gakpo knokte PSV zich terug, maar in de 78e minuut was het raak voor de ploeg uit Kopenhagen en leek het erop dat PSV ging verliezen. Toch konden de Eindhovenaren vijf minuten voor tijd nog de gelijkmaker tegen de touwen jagen. Eran Zahavi kopte de bal, na een voorzet van Gakpo, in het Deense doel. De uitwedstrijd won PSV simpel. In de eerste helft stond het al 0-2 en ook in de tweede helft werd er twee keer gescoord door de Brabantse club.

Leicester tegenstander PSV in kwartfinales Conference League

Nu staat Leicester City te wachten voor PSV in de kwartfinale. De Engelse grootmacht eindigde, net als PSV, derde in de groepsfase van de Europa League en was in de achtste finale te sterk voor Stade Rennais. Leicester staat in de Premier League op een tiende plek, nadat The Foxes een slechte seizoenstart meemaakte.

Verdiensten PSV in Europa

Doordat PSV in de voorronde van de Champions League al vier duels won, verdiende de club al 5,2 miljoen euro. Verder kreeg PSV 3,63 miljoen euro voor het behalen van de groepsfase van de Europa League. Daar kwam uiteindelijk nog ongeveer 2,5 miljoen euro bij door het winnen van twee duels in de groep en het halen van de laatste zestien en kwartfinale van de Conference League. Mocht PSV zich plaatsen voor de halve finale, wordt er nog twee miljoen euro extra gestort op de bankrekening van de Eindhovenaren. In totaal verdiende PSV ongeveer 23 miljoen euro na alle bonussen en premies bij elkaar.

Dit verdiende PSV in Europa, CL/Europa League/Conference League seizoen 2021/2022