Een reis door de carrière van Jerdy Schouten

Jerdy Schouten is door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen voor het Nederlands elftal. Het is de eerste keer dat de verdedigende middenvelder deel uit maakt van de selectie van Oranje. Voor vele Nederlanders kan het zijn dat ze geen idee hebben wie Schouten is, waar hij speelt en heeft gespeeld. Daarom nemen wij van Voetbalflitsen een kijkje in de carrière van de 25-jarige voetballer.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Waar het allemaal begon

Geboren in Spijkenisse, Schouten begon op zijn elfde zijn voetbalcarrière in de jeugd van ADO Den Haag. Hier doorliep de middenvelder alle jeugdelftallen tot hij op 10 december 2016 zijn debuut maakte voor het eerste elftal. De middenvelder verving Gervane Kastaneer in de 81e minuut tijdens een 3-0 achterstand tegen NEC. Uiteindelijk speelde de middenvelder nog maar twee duels voor ADO, tegen Feyenoord in de KNVB Beker en tegen Ajax, beide als invaller. 

Zoektocht naar nieuwe club

In de zomer van 2017 moest Schouten vertrekker uit Den Haag en ging hij op zoek naar een nieuwe club. Nadat Schouten langs meerdere beloftenteams en SC Cambuur was geweest, kwam de middenvelder uiteindelijk terecht bij Telstar. Tijdens een interview met De Telegraaf gaf Schouten inzicht over zijn keuze: “Omdat ik daar de grootste kans zag om elke wedstrijd te spelen. Ik was niet eens meer bezig om hoog te komen. Ik wilde gewoon weer plezier hebben in voetbal. Telstar gaf me dat gevoel, ook omdat het een gezellige club is.”

Indruk in de KKD

Bij Telstar liet Schouten al snel zijn kwaliteit zien. Zo speelde de middenvelder aan het begin van het seizoen op amateurbasis in Velsen-Zuid, maar kreeg hij na drie officiële duels al een profcontract aangeboden. In zijn eerste seizoen bij Telstar eindigde de club verrassend zesde. Schouten speelde 37 wedstrijden, voornamelijk als aanvallend middenvelder. Zijn succesvolle seizoen bleef niet onopgemerkt, zo was Excelsior één van de vele clubs die interesse toonde in de middenvelder, waar hij uiteindelijk voor drie seizoenen tekende.

Wonderseizoen op Woudestein

Bij Excelsior was Schouten meteen van vaste waarde. Zo speelde hij de eerste dertien wedstrijden van het seizoen alle minuten, tot Schouten tijdens een duel met FC Utrecht geblesseerd raakte. Hierdoor miste de middenvelder drie wedstrijden. Na zijn blessure stond Schouten alle overige zestien wedstrijden in de basis, waarvan vijftien de volle 90 minuten. Excelsior degradeerde aan het eind van het seizoen via de nacompetitie, echter stond er voor Schouten een mooie zomer voor de boeg.

Prachtige overstap naar Italië

Als enige lichtpuntje bij Excelsior was er na de degradatie veel interesse voor de middenvelder, van onder meer Napoli, Crystal Palace en Atalanta. Het Italiaanse Bologna betaalde uiteindelijk drie miljoen euro voor Schouten, die voor vijf seizoenen tekende in Noord-Italië. In zijn eerste seizoen begon de 25-jarige op de bank, maar na een aantal goede invalbeurten belandde Schouten in de basis van Bologna. Tot nu toe droeg de middenvelder 71 keer het shirt van Bologna en is hij niet meer weg te denken uit de basiself, waardoor hij nu is beloond met een oproep tot het Nederlands elftal.

Schouten kan komende vrijdag zijn debuut maken in het Nederlands elftal. Oranje speelt dan in de Nations League tegen onze Zuiderburen, België.

Feyenoord-doelman vertrekt