Analyse Polen-Nederland: hoe de tweede helft van Oranje beter was

Nederland heeft de eerste wedstrijd op het EK gewonnen van Polen: 1-2. Hoewel Wout Weghorst Oranje pas laat redde, was het veldspel in het eerste uur voldoende om positief over te zijn. Analyse van de reden dat Oranje goed voor de dag kwam.

Analyse Polen-Nederland

Vooraf zullen de woorden: stug, vervelend, struikelblok in mensen hun hoofd zijn opgekomen toen ze dachten aan de wedstrijd tegen Polen. De tegenstander van Oranje staat niet bekend om het sprankelende en aanvallende voetbal dat we in Nederland graag zien. Toch bewijst Polen zich keer op keer als moeilijk te kloppen ploeg.

De beginfase leek het tegenovergestelde aan te tonen. Nederland speelde in de openingsfase al een paar kansen bij elkaar en leek over de Polen heen te walsen. De redenen daarvoor waren vooral tactisch aan te duiden.

Hoewel Polen op papier startte met een 5-3-2, was die formatie vrijwel nooit terug te zien. Wanneer Oranje opbouwde leek de veldbezetting meer op een 4-4-2.

Wingbacks

Vervolgens was het idee van Polen dat de wingbacks door zouden stappen richting de flanken van Nederland. Van dat patroon maakte juist Oranje handig gebruik.

Wanneer Przemyslaw Frankowski druk zette op Nathan Aké, lag in zijn rug een enorme ruimte. Achter hem stond met Jan Bednarek een statische centrale verdediger die niet gewend is om mee naar voren te lopen. Cody Gakpo en Memphis Depay profiteerde hier meermaals van. Dat patroon levert in de veertiende minuut een kans op.

Tegentreffer voor Oranje

Frankowski rent opnieuw hondstrouw richting Aké om druk te ontwikkelen op de opbouw van Oranje. Ondertussen zijn de middenvelders van Polen vooral bezig met het dichthouden van de as, waardoor langs de zijlijn een gigantische ruimte ontstaat.

Memphis herkent dit en zakt vanuit de spits uit naar de ruimte. Vervolgens zet de aanvaller van Atlético Madrid zijn tegenstander voor schut met een subtiele schijnbeweging, waardoor Oranje nog meer vrijheid krijgt. De aanval eindigt met een schot van Xavi Simons die net voorlangs rolt.

Toch komt Polen (ondanks het goede veldspel van Oranje) vlak hierna op voorsprong. Adam Buksa loopt vanuit de as aan richting de eerste paal en klopt daar een aantal spelers van het Nederlands elftal in de lucht. Bart Verbruggen heeft vervolgens geen kans: 1-0.

Gelukkig voor Oranje maakt Gakpo relatief snel daarna de gelijkmaker. Dat moment wordt gecreëerd dankzij de energie van Denzel Dumfries.

Na een zwakke pass van Joey Veerman, kent Dumfries geen enkel baalmoment. De rechtsachter gaat vol door op Nicola Zalewski aan de linkerflank. De wingback van AS Roma raakt in paniek en schiet de bal wild weg.

Daar wint Aké het duel van zijn directe tegenstander waardoor Gakpo met ruimte rond de zestien in balbezit komt. De Liverpool-speler haalt uit en de bal wordt met geluk aangeraakt waardoor Oranje weer naast Polen komt.

In de eerste helft blijft Oranje via het patroon aan de linkerkant kansen creëren. Zo krijgt Memphis vlak voor rust een grote kans na een schitterende pass van uitblinker Aké.

De tweede helft kent een ander gezicht. De ploeg van Ronald Koeman krijgt het minder makkelijk voor elkaar om kansen bij elkaar te spelen en incasseert meer. Dat komt doordat Polen de belangrijkste kansenbron van Nederland bij fases neutraliseert.

Waar in de eerste helft Frankowski constant bleef doorjagen op Aké, is dat na rust Buksa die ook af en toe een zijwaarts loopje maakt. Dat zorgt ervoor dat de ruimte niet meer lag op de plekken waar het voor de rust was. Daarnaast brengt Michal Probierz in de rust een aantal verse krachten.

Met dat plan heeft Oranje meer moeite. Polen begint langzaam beter in de wedstrijd te komen en kansen te creëren.

Koeman ziet dit en grijpt in. Wout Weghorst komt samen met Jeremie Frimpong in de ploeg. Eerstgenoemde maakt uiteindelijk de winnende treffer. Daar gaat een knappe loopactie aan vooraf.

Waar Georginio Wijnaldum in balbezit weinig aan bod is gekomen, is hij bij de winnende goal van onschatbare waarde. Wanneer Aké oprukt op de linkerflank sprint Wijnaldum in de diepte. Daarmee maakt hij zichzelf aanspeelbaar en trekt hij in de as een gat voor Weghorst.

Met dat gat weten Aké en Weghorst wel raad. De verdediger van Manchester City lobt de bal over een aantal Poolse voeten heen en bereikt de lange spits. Weghorst twijfelt niet en schiet hard raak met zijn linkervoet.

Daarmee wint Oranje de eerste wedstrijd op het EK zwaarbevochten, maar wel verdiend. Na een goede eerste helft had de score hoger uit moeten vallen om later niet in de problemen te komen. Tegen Frankrijk zullen dat soort mogelijkheden wel afgerond moeten worden, daar zal Oranje er namelijk niet veel van krijgen in Leipzig.