Persconferentie: Louis van Gaal sneert naar Nederlandse pers, arbitrage en Memphis

Louis van Gaal zou Louis van Gaal niet zijn als hij tijdens een persconferentie geen sneren uit zou delen. Valentijn Driessen was er niet, maar toch moest de Nederlandse pers het, samen met de arbitrage, ontgelden op de persconferentie in aanloop naar het duel met de Verenigde Staten. Ook de gekoesterde Memphis Depay kreeg een sneer uitgedeeld.

Van Gaal kritisch over arbitrage en VAR

Er werd op de persconferentie gevraagd of Van Gaal commentaar wilde geven op de controversiële VAR-beslissingen tijdens het WK. Dat wilde hij niet, maar hij gaf onverwacht kritiek op de arbitrage en de FIFA. Zo zei hij: "Over de drie scheidsrechters die Nederland heeft ervaren kun je ook een boompje over opzetten. Terwijl Nederland meer dan 60% balbezit had, hadden we volgens de statistieken meer overtredingen gemaakt dan onze tegenstanders." Ook heeft hij op het hele VAR-systeem kritiek. Zo vertelde hij dat hij al voor het WK een brief heeft geschreven naar Arsène Wenger (nu chef voetbal-ontwikkeling bij de FIFA) waarin hij aangeeft dat voetbal een weerstandsport is en dat dit aspect nu door de VAR onderuit wordt gehaald.

Van Gaal rekent met one-liner af met Memphis Depay

Uiteraard werd er een vraag gesteld over Memphis Depay, die in de media liet weten met wie hij het liefst in de spits speelt. Van Gaal, die eerder voor hem zijn principes opzij zette, antwoorde met een rake one-liner:"Hij heeft wel een goede relatie met de pers en mag in het vrije Nederland alles zeggen. Of dat verstandig is, is een tweede"

Uiteraard heeft de Nederlandse media het gedaan

De relatie tussen de media en Van Gaal is altijd omstreden. Hoewel Valentijn Driessen afwezig was kreeg de Nederlandse pers diverse sneren in de antwoorden van Van Gaal. Tussenzinnetjes als 'de media zal het wel weten', 'ik ben volgens de Nederlandse media de enige die dit ziet, maar dat zal wel aan mij liggen' en 'ik houd me nog in naar die altijd negatieve pers' waren steeds te horen. Ook reageerde hij snedig op vragen over de Amerikaanse coach Greg Berhalter die onder vuur ligt in de Amerikaanse pers en de relatie met de media tijdens het toernooi in 2014. Hij zei daarover: "In 2014 was de Nederlandse pers ook zeer negatief en dat is nu hetzelfde. Wij zijn eraan gewend en gaan verder op de weg die we zijn ingeslagen.

Daarnaast ging het opvallend weinig over de wedstrijd, maar wel veel de mogelijkheid dat Louis van Gaal na het WK bondscoach wordt van België.