'Ajax van 1995 beste team ooit dat de Champions League won'

Thierry Henry noemt het Ajax elftal uit 1995 het beste elftal dat ooit de Champions League won. Maar hoe goed was het team van voormalig trainer Louis van Gaal eigenlijk? Wij namen het elftal onder de loep.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Opstelling, line up Champions League finale 1995 Ajax tegen AC Milan, 1-0 goal Kluivert

Edwin van der Sar

Als 20-jarige keeper kwam Van der Sar in 1990 binnen bij Ajax. Vanaf 1992 stond de huidig algemeen directeur van de Amsterdammers standaard onder de lat bij Ajax. Tijdens de winnende Champions League-campagne stond Van der Sar elf keer op doel, waarin hij slechts vier goals tegen kreeg en liefst acht keer de nul hield. Vier jaar na het winnen van de CL, verkaste de keeper naar het Italiaanse Juventus.

Bekijk hier de tien mooiste reddingen van Edwin van der Sar

Michael Reiziger

Reiziger komt uit de jeugd van Ajax. Na verhuurperiodes bij FC Volendam en FC Groningen stond de rechtsachter tijdens het seizoen 1994/1995 voor het als vaste rechtsachter in het elftal van Van Gaal. Bij Ajax speelde Reiziger 93 duels. Later in zijn carrière kwam de back nog uit voor FC Barcelona en AC Milan.

Danny Blind

Blind is één van de zes voetballers die alle Europese clubprijzen won. De verdediger won alle prijzen met Ajax: de Champions League, de Europa Cup II, de UEFA Cup (tegenwoordig Conference League). Voordat Blind in Amsterdam terecht kwam speelde hij 165 duels voor RCS, een amateurclub uit Zeeland, en Sparta Rotterdam. In 1989 nam Ajax de speler over als 25-jarige verdediger. Blind kwam uiteindelijk 489 duels uit voor de Amsterdammers. Bij Ajax kroonde de assistent-trainer van Nederland zich tot vijf keer landskampioen. In 1999 stopte Blind met het profvoetbal.

Frank Rijkaard

Rijkaard won tweemaal de Champions League, één keer met Ajax en ook in zijn periode bij AC Milan. Tijdens de Champions League-finale speelde Rijkaard als centrale verdediger, maar hij werd ook regelmatig als verdedigende middenvelder opgesteld. De 73-voudig international gaf in de finale de winnende assist op Patrick Kluivert. Voor Rijkaard was het de voorlaatste wedstrijd uit zijn carrière.

Zie hier een kort interview van Ajax met Frank Rijkaard over zijn periode in Amsterdam

Frank de Boer

De linksachter van het elftal. De Boer speelde in totaal 430 duels voor Ajax van 1988 tot en met 1999. Tijdens het winnende Champions League-seizoen scoorde De Boer twee goals in de kwartfinale en gaf hij één assist in de groepsfase. De verdediger kwam later uit voor FC Barcelona en Galatasaray. Als trainer van Ajax werd De Boer vier keer achter elkaar landskampioen.

Clarence Seedorf

De eerste voetballer die met drie verschillende clubs de Champions League won. Seedorf debuteerde op 16-jarige leeftijd bij Ajax en verliet de Amsterdammers na het winnende Champions League seizoen. Als middenvelder kwam Seedorf 89 duels uit voor Ajax. Later in zijn carrière speelde Seedorf 432 wedstrijden voor AC Milan, waar hij twee keer de Europese prijs won en meer dan 150 duel voor Real Madrid waarmee Seedorf de prijs ook pakte.

De tien mooiste doelpunten van Seedorf in het shirt van Ajax

Jari Litmanen

Litti speelde tussen 1992 en 1999 in Amsterdam, waar hij vijftien prijzen won. De Finse middenvelder was tijdens het seizoen 1994/1995 goed voor zes goals en één assist in de Champions League, waaronder twee doelpunten in de halve finale tegen Bayern München. Na 255 duels voor de Amsterdammers verkaste Litmanen naar FC Barcelona.

De beste momenten van Litmanen in het shirt van Ajax

Edgar Davids

Nog een jeugdspeler van Ajax. Davids speelde als centrale middenvelder voor de Ajacieden. Alhoewel Davids niet altijd basisspeler was in Amsterdam, speelde hij de volle 90 minuten in de CL-finale tegen Milan. De linksbenige middenvelder speelde zijn laatste wedstrijd voor Ajax in de Champions League finale van 1996. Deze wedstrijd verloor Ajax van Juventus, waar Davids in de zomer transfervrij naar vertrok.

Finidi George

De Nigeriaanse George kwam in 1993 over van Sharks FC uit zijn geboorteland. In de Champions League-campagne van 1995 scoorde George in de halve finale tegen Bayern München. De rechtsbuiten speelde uiteindelijk 122 duels voor de Amsterdammers waarin hij 24 keer het net vond. Finidi vond in de Super Cup-finale, die Ajax het jaar daarna won, het net tegen Real Zaragoza.

Ronald de Boer

Samen met zijn broer, Frank, won Ronald de Boer de Champions League. Ronald de Boer stond vaak in het veld als rechtsbuiten, maar begon de finale in de spits. De aanvaller vertrok na 304 duels bij Ajax, om samen met zijn broer bij FC Barcelona te gaan spelen. Ook De Boer scoorde en gaf een assist in de halve finale tegen Bayern München.

De tien mooiste doelpunten van Ronald de Boer voor Ajax

Marc Overmars

Overmars werd als speler van Willem II in 1992 gekocht door Ajax voor 900 duizend euro. De linksbuiten kwam uiteindelijk tot 190 duels voor de Amsterdammers waarin hij 44 keer sccoorde en 41 keer aangever was van een goal. Overmars was vanaf 2012 tot 2022 de directeur voetbalzaken van Ajax.

Wissels

Fred Grim - keepte nul wedstrijden in de Champions League van dat seizoen

Winston Bogarde - stand-in van de verdedigers, speelde de halve finale tegen Bayern München

Nwankwo Kanu - zeven duels in de Champions League, waaronder een goal in de kwartfinale en twee assists in de halve finale.

Peter van Vossen - zeven duels in de Champions League, waarvan twee in de basis

Patrick Kluivert - tien duels in de Champions League, scoorde als achttien jarige de winnende goal in de finale.

Zie hier een korte samenvatting van de winnende Champions League finale

Bekijk hier de gehele Champions League-campagne van Ajax in 1995:

Feyenoord-doelman vertrekt