Dit moet je weten over het logo van Ajax

Ajax werd opgericht in 1900. Het eerste logo van de Amsterdammers bestond uit een afbeelding van een voetballer van Ajax, met daaromheen een rode cirkels met de witte letters 'Amst. Football Club Ajax'. De voetballer speelde in een wit shirt met verticale rode strepen en een zwarte broek.

In 1911 veranderde voor het eerst het logo van Ajax. Het logo onderging enkele kleurveranderingen en ook het tenue van de Amsterdammers werd aangepast. Toen was het shirt van Ajax te zien zoals we die nu nog kennen. Wit met één verticale rode streep. Het broekje werd wit. 

Oude Ajax-logo

Bij de viering van het 25-jarig jubileum tot het radicaal veranderen van het logo, naar wat tegenwoordig bij Ajax-fans te boek staat als 'het oude logo'. De fans willen dat logo overigens graag terug op het tenue. Een tekening van het hoofd van de Griekse god Ajax was nu het beeld van de Amsterdammers. Links stond de naam van de club en rechts was er een vakje met de clubkleuren rood en wit. 

In 1991 werd het logo voor de tweede keer grondig onder handen genomen. De tekening van de Griekse god Ajax werd vervangen door elf strepen, die stonden voor de elf voetballers op het veld. Die elf strepen stelden opnieuw de god Ajax voor, maar nu was het minder abstract om het logo na te maken. Er werd nu ook gekozen voor een rode rand met daar tussen de clubnaam en de naam van de stad Amsterdam.

Drie sterren boven het Ajax-logo

Nadat Ajax in 2011 voor de 30ste keer de landstitel won en het daarmee een derde ster op het shirt kreeg, veranderde ook het logo voor de laatste keer. De Amsterdammers hebben tegenwoordig in hun uitingen waarin het logo te zien is, altijd de drie sterren er boven staan. 

Feyenoord-doelman vertrekt