Simons, Kökçü, Reijnders, Blind en Tadic: voormalig Eredivisie-toppers in het buitenland

De Eredivisie neemt elke zomer afscheid van verschillende oogappels. Zo ook afgelopen transferperiode, waarin onder andere Simons, Kökçü, Reijnders en Tadiç vertrokken. Een andere Eredivisie-topper, Daley Blind, werd in de winter al verkocht. In dit artikel lees je hoe deze oogappels de seizoensstart hebben beleefd bij hun nieuwe club in het buitenland.

Simons kent geen plafond

Xavi Simons werd vorig seizoen (gedeeld) topscorer van de Eredivisie. De razendsnelle dribbelaar werd door zijn 19 goals en 9 assists daarnaast ook nog eens MVP van de Nederlandse competitie en drukte daarmee zijn stempel op het seizoen '22/'23.

In de zomer activeerde PSG de terugkoopclausule die in het contract van de Nederlander stond, maar verhuurde de buitenspeler annex aanvallende middenvelder gelijk aan RB Leipzig. Simons speelt daar momenteel wederom de pannen van het dak en wordt door heel Duitsland geroemd om zijn spel. RB Leipzig bekleedt na zes speelrondes de zesde plaats in de Bundesliga en won, met de Nederlander in de basis, de supercup van Bayern Munchen. Simons is dit seizoen al bij zeven goals betrokken (3G, 4A) en heeft een groot aandeel in de seizoensstart van de ploeg uit Leipzig.

Kökçü vaste kracht bij sterk Benfica

Orkun Kökçü heeft zich in korte tijd in de basiself van Roger Schmidt gewerkt. De middenvelder van Benfica won vorig seizoen met Feyenoord het landskampioenschap en werd daarnaast ook uitgeroepen tot speler van het seizoen in de Eredivisie. Het goede spel van vorig seizoen trekt hij door in Portugal, waar hij momenteel op plek nummer twee staat in de Liga Portugal. De Turkse middenvelder is tot nu toe bij twee goals betrokken geweest (1G, 1A).

Reijnders schittert in de Serie A

Tijjani Reijnder brak vorig seizoen door bij AZ en ontpopte zich tot een van de sterkhouders van de Alkmaarders. Dankzij zijn goede seizoen in de Eredivisie en Conference League legde AC Milan afgelopen zomer maar liefst twintig miljoen neer voor de groeibriljant uit Zwolle. Een bedrag waarmee er direct veel druk op de schouders komt bij een talent als Reijnders.

Van die druk is echter helemaal niks terug te zien. De middenvelder speelt nagenoeg alle wedstrijden bij de Milanesen en presenteert zich als een ware spelverdeler. De geluiden uit Italië zijn dan ook lovend. Volgens Italiaanse media is er na Seedorf, Van Basten, Gullit en Rijkaard weer een Nederlandse topvoetballer aan het werk bij de rode kant van Milaan. AC Milan staat momenteel op doelsaldo tweede in de Serie A, achter stadgenoot Inter.

Blind en Tadic keren Ajax op tijd de rug toe

Daley Blind en Dusan Tadiç lijken Ajax op tijd de rug toegekeerd te hebben. De twee oud-Ajacieden werden in 2018 tegelijk naar Amsterdam gehaald om het tijdperk-Ten Hag in te luiden. Met Ajax wonnen de twee drie maal de Eredivisie en bereikte ze onder meer de halve finale van de Champions League. Vorig seizoen speelde Ajax een matig seizoen en werd Daley Blind in de winterstop min of meer weggepest. Hij vertrok naar Bayern München, maar verkaste deze zomer alweer naar het Spaanse Girona FC. Tadiç vertrok afgelopen zomer naar Fenerbahçe.

Daley Blind is met Girona bezig aan een indrukwekkende seizoensstart. De Amsterdammers speelt bijna alles met Girona en staat momenteel op plek drie in de La Liga. Blind wordt in Spanje geroemd om zijn rust, voetballend vermogen en ervaring, maar kreeg na het verloren duel met Real Madrid (0-3) ook erg veel kritiek. Volgens Spaanse media was hij passief, traag en deed hij zijn naam eer aan. 

Dusan Tadiç lijkt het winnen ook nog niet verloren te zijn. De aanvaller van Fenerbahçe maakt ook in de Turkse Superlig furore en staat momenteel tweede in de competitie. De ploeg uit Istanbul kan echter nog over rivaal Galatasaray heen, daar ze een wedstrijd minder hebben gespeeld. Tadiç, die bij Ajax toch veel wist te scoren, heeft dit seizoen nog maar één assist gegeven en scoorde nog niet voor de Turkse topclub.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers