Stevige kritiek op Memphis: "Hij is losgezongen van de werkelijkheid"

Memphis Depay heeft stevige kritiek ontvangen op een video die hij op Instagram heeft gedeeld. In het filmpje is te zien hoe de Oranje-international een bezoek brengt aan Ghana, het thuisland van zijn vader.

In de video komen beelden van zowel kinderen in armoede als dure horloges en jetski's voorbij. "Ghana, ik houd zoveel van je... We staan op het punt om de wereld te laten zien hoe machtig we zijn. We hebben meer leiders nodig! Houd je ogen open en begin je mindset te veranderen. Afrika heeft de wereld zoveel te bieden, maar niet meer gratis! Laat ze niet spelen met je geest en ziel. Ik verwacht dat mijn mede-atleten, vrienden en familie meer doen om te steunen. Geef meer terug aan ons eigen land. Ibiza of Los Angeles is cool voor een paar dagen, maar je zult niet dezelfde geest voelen. Laten we samen het moederland opbouwen!", zo luidde de begeleidende tekst onder de post.

"Memphis is losgezongen van de werkelijkheid", concludeerde journalist en presentator Rutger Castricum dinsdagavond in de SBS6-talkshow De Oranjezomer. "Laat dan Ghana zien. Het contrast is te groot. Hij laat jetski’s zien, dure horloges. En heel arme kinderen achter tralies... Het contrast kan niet groot genoeg zijn. Waarom zou je dat doen? Dat doet alleen maar pijn".

Filmregisseur Martin Koolhoven sloot zich aan bij de woorden van Castricum. "Het is heel liefdadig dat hij in Ghana is, leuk. Maar dan krijgen we zo'n filmpje. Heel glamoureus. Heel ordinair met een close up van zijn horloge. Dan zit je toch weer naar een soort rapachtige videoclip te kijken. Dat snap ik niet zo goed, dat kan toch best bescheidener?"

In de studio werden ook nog beelden van Kylian Mbappé getoond. De Franse superster van Paris Saint-Germain bracht onlangs een bezoek aan Kameroen en deelde daarvan ook beelden op zijn Instagram. Castricum: "Maar Mbappé is een heel ander type. Hij loopt niet te pochen met zijn jetski's en horloges in een land waar ze dat niet hebben".

Feyenoord-doelman vertrekt