Persconferentie: Louis van Gaal blikt vooruit op wedstrijd tegen Team USA

Op de persconferentie, die in het teken zou moeten staan van de aankomende kwartfinale tegen de Verenigde Staten ging het opvallend weinig over die wedstrijd. Van Gaal weigerde zich uiteraard in zijn kaarten te laten kijken. Toch wilde hij wel wat opmerkingen maken. Ook blikte hij terug op de groepsfase.

Dit vindt Louis van Gaal van het team van de Verenigde Staten

Van Gaal gaf desgevraagd aan dat hij Team USA een energieke ploeg met fysiek sterke spelers vindt dat een hecht team vormt. Daarom is Team USA als tegenstander voor iedere ploeg lastig. Ook liet hij zijn gedachte gaan over de ontwikkeling van het voetbal in Amerika. Hij zei: "Team VS heeft zich goed ontwikkeld. De ontwikkeling is typisch Amerikaans, snel. Daarbij hebben ze veel spelers in Europese topclubs. Als je ze ziet voetballen is het duidelijk dat ze kansen krijgen om ver te komen." Hij gaf daarbij wel aan dat hij het team voor het WK niet geanalyseerd heeft, maar pas tijdens het WK.

Louis van Gaal wilde niet zeggen of hij de Verenigde Staten hoger inschat dan de teams waar Oranje in de groepsfase tegen speelde. Is VS zwaarder dan andere 3: Eerste is de zwaarste. Hij zei: "Team USA is een goed team en misschien wel een van de beste teams van het WK (hier doelde hij op de sterkte van een team in vergelijk met sterke individuen, red). Toch is het team ook niet overkomelijk. Nederland heeft namelijk ook een goed team. Als ik naar Team USA kijk zie ik visie, een team dat die visie uit wil voeren en overtuiging van die spelers."

Op tactische vragen wilde Van Gaal niet ingaan. Zo liet hij zich niet verleiden tot een inhoudelijke vergelijking tussen Cody Gakpo en Christian Pulisic. Hier deed hij weer de uitspraak 'ik wil mijn spelers niet afvallen' en gaf hij aan wel kritiek te hebben op Cody Gakpo, maar dat binnenskamers te houden. Daarom wilde hij ook niet delen wat hij inhoudelijk van Sergiño Dest vindt. Dest zelf is overigens een stuk uitgesprokener.

Daley Blind verspreekt zich over penalties

Tijdens de persconferentie werd ook gevraagd naar de situatie rondom eventuele penalties. Van Gaal werd gevraagd zijn tactiek toe te lichten en Blind werd gevraagd of hij een penalty zou nemen als het zover is. Van Gaal reageerde in eerste instantie. Hij gaf aan dat de factor geluk bij penalties belangrijk blijkt, maar dat hij de speciale trainingen en selectiedagen heeft gehouden om dat geluk te beïnvloeden. Daarna gaf hij een duidelijke instructie aan Daley Blind om niet te zeggen of hij een penalty zou nemen. Blind versprak zich half door te zeggen dat er een 'lange lijst' is. Ook dat vond Van Gaal duidelijk te veel informatie van het goede, zoals je in dit fragment kunt zien.

Louis van Gaal tevreden over de groepsfase

Gevraagd naar een reflectie op het optreden van Oranje vertelde hij, onder heel wat sneren naar de media, dat hij vooruitgang ziet. Hij gaf aan dat hij de groepsfase begonnen was met selectie met heel veel mensen die nog niet (wedstrijd) fit waren en dat hij die allemaal kansen gegeven heeft. Ook vond hij dat Oranje gemakkelijk door voorronde kwam. Hij vindt dat Oranje bij balbezit van de tegenstander en omschakeling naar balbezit van de tegenstander goed spelen. Het spel bij eigen balbezit en eigen omschakeling kan volgens hem wel beter en gaat ook beter.

Overigens was Louis van Gaal tijdens de persconferentie opvallend positief over een mogelijke rol als bondscoach van België.