TOP OF FLOP? Dit waren de 100 grootste talenten in 2010

De wereld zag er dertien jaar geleden een stuk anders uit. Oranje had net de finale van het WK verloren, in Europees verband presteerden Nederlandse teams niet of nauwelijks en het Spaanse voetbal domineerde de Wereld. In 2010 voorspeelde het Spaanse voetbaltijdschrift Don Balon een gouden toekomst voor deze 100 spelers.

Tekst gaat verder onder het Twitter-bericht

Diverse namen uit het lijstje hebben hun talent volledig weten te benutten. Neymar (PSG), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Thomas Müller (Bayern München), Toni Kroos, Eden Hazard (beiden Real Madrid), David de Gea (Manchester United) en Romelu Lukaku (Inter) spelen bijvoorbeeld nog steeds op het allerhoogste podium. Gareth Bale is een andere naam die het allerhoogste niveau heeft aangetikt. De Welshman zette echter recentelijk een punt achter zijn carrière. Andere bekende internationale namen uit het lijstje zijn Mario Balotelli, James Rodriguez en Alexandre Pato. De eerstgenoemde werkt momenteel zijn wedstrijd af in Zwitserland, terwijl de laatstgenoemde zonder club zit. James Rodriguez staat momenteel onder contract bij Olympiakos. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

(Spelers staan gesorteerd op alfabetische volgorde)

Een Ajacied, twee Feyenoorders en één Utrechtenaar

De eerste bekende naam voor Nederlandse voetbalfans in de lijst is Toby Alderweireld. De verdediger van toentertijd Ajax werd een gouden toekomst toebedeeld en deze kwam er gedeeltelijk. Alderweireld speelde na Ajax voor Atletico Madrid en Tottenham Hotspur en voetbalt momenteel bij Royal Antwerp. 

In Rotterdam liepen in 2010 ook twee grote talenten rond, die ook de lijst haalden. Luc Castaignos brak door bij Feyenoord en verdiende een transfer naar Inter, maar de spits maakte zijn potentieel nooit helemaal waar. Hij speelde tussen 2010 en 2023 voor onder meer FC Twente, Sporting CP, Vitesse en komt nu uit in de 2. Bundesliga voor 1.FC Magdeburg. Georginio Wijnaldum, het andere talent van Feyenoord, kent een succesvollere carrière. Via Feyenoord en later PSV kwam hij in de Premier League terecht, waar hij met Liverpool vele prijzen won. De middenvelder tekende vervolgens bij PSG, maar dat was geen succes. Wijnaldum komt nu op huurbasis uit voor AS Roma.

Volgens Don Balon liep er buiten de traditionele top nog een talentvolle aanvaller rond in de vorm van Ricky van Wolfswinkel. De spits brak door bij Vitesse en maakte de overstap in 2009 naar FC Utrecht. Hij speelde vervolgens voor diverse buitenlandse clubs, waaronder Sporting CP en Norwich City. In 2016 keerde hij terug bij Vitesse en verdiende hij een transfer naar FC Basel. Van Wolfswinkel speelt nu bij FC Twente.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

(Spelers zijn gesorteerd op alfabetische volgorde)

Oude bekenden uit de Eredivisie

In de top-100 van Don Balon staan ook nog diverse spelers die minuten maakten in de Eredivisie. Wie herinnert zich Bojan nog in het shirt van Ajax? En menig AZ-fan zal nog goede herinneringen hebben aan Markus Henriksen. De eerstgenoemde beëindigde recentelijk zijn carrière, terwijl de laatstgenoemde terug is gekeerd bij zijn oude club Rosenborg BK. Een andere oude bekende, die recentelijk nog in de Eredivisie speelde, is Mario Götze. De Duitser gold bij Borussia Dortmund als groot talent en werd zelfs Wereldkampioen. Nu speelt hij, na zijn avontuur bij PSV, voor Eintracht Frankfurt.

Andere namen die wellicht een belletje doen rinkelen zijn Gaël Kakuta (oud-Vitesse), Tomas Necid (oud-PEC Zwolle) en Miroslav Stoch (oud-Twente). De eerstgenoemde speelt vandaag de dag zijn wedstrijden op het tweede niveau van Frankrijk, terwijl Tomas Necid is teruggekeerd naar zijn geboorteland Tsjechië. Miroslav Stoch speelt in datzelfde land zijn wedstrijd, alleen dan op het derde niveau. Kortom: het kan verkeren en een plekje in de top-100 van grootste talenten is geen garantie voor de toekomst.

(Spelers staan gesorteerd op alfabetische volgorde)