Openhartige Van Basten geeft toe: "Als voetballer had ik heerlijk leven, maar als trainer werd ik depressief"

Marco van Basten was als voetballer een grootheid, maar zijn loopbaan als trainer bleek iets minder succesvol. Hij vertelt over zijn periode als oefenmeester van AZ en is daarbij enorm openhartig over zijn mentale toestand in De Cor Podcast.

In 1995 hing San Marco zijn voetbalschoenen vroegtijdig aan de wilgen en besloot hij om op 30-jarige leeftijd te stoppen met voetballen. Acht jaar later ging hij aan de slag bij Jong Ajax, vervolgens ging hij aan de slag bij Oranje en via Ajax, sc Heerenveen en AZ liep ook zijn carrière als hoofdverantwoordelijke van een team ten einde.  "Als voetballer had ik een heerlijk leven en vond ik het prima, maar als trainer werd ik op een gegeven moment echt depressief", vertelt hij in de podcast.

Dat was voor Van Basten het signaal om na te denken of dit zijn toekomst was. "Ik werd gewoon moe, echt moe. Het was goed voor mij om te stoppen. Toen ik clubs trainde, had ik inderdaad ook wel eens gedachten in de trant van: waarom ga ik niet lekker golfen? Maar je probeert het toch. Ik had toch ergens wel het idee dat ik iets zou kunnen beïnvloeden, maar dat bleek toch veel te weinig te zijn."

"In ieder geval veel te weinig om voor mezelf gelukkig van te worden", vervolgt hij. Je moet zoveel meer doen. Als speler ben je onderling heel direct en zeg je waar het op staat. Als trainer moet je dat toch wel op een andere manier doen. Dat is veel complexer. Je moet spelers voor je winnen, want anders schiet het niet op."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers