Alle clubrecords van Ajax

Ajax werd op 18 maart 1990 opgericht en is een van de drie traditionele topclubs in Nederland. Door de jaren heen pakte de club heel wat records. Maar hoe zit het met eigen clubrecords? Voetbalflitsen komt met een overzicht.

Grootste overwinning Ajax

De grootste overwinning ooit van Ajax dateert van 19 september 1984. In de eerste ronde van de UEFA Cup wordt Red Boys Differdange in De Meer te Amsterdam, met maarliefst 14-0 verslagen.

Grootste verliespartij Ajax

De grootste verliespartij van Ajax vond plaats op 16 maart 1913. In de Eerste Klasse werd er met 1-9 verloren van DFC. 

Topscorer aller tijden Ajax

De topscorer aller tijden van Ajax is Piet van Reenen. In de periode van 1929 tot en met 1942 scoorde van Reenen liefst 378 keer namens Ajax. Johan Cruijff volgt op plaats twee, met 367 doelpunten in het shirt van de Amsterdammers.

Meeste assists aller tijden Ajax

Dusan Tadic is de speler die het vaakst een assist wist te geven in het shirt van Ajax. In 249 wedstrijden deed Tadic dit maarliefst 112 keer.

Meeste wedstrijden Ajax

Sjaak Swart is de speler die het vaakst voor Ajax uitkwam. In de periode van 1956 tot en met 1973 speelde 'mister Ajax' in totaal 603 wedstrijden voor de club uit Amsterdam.

Langste periode ongeslagen Ajax

Ajax zette in 1995 een record neer in de Eredivisie door van augustus 1994 tot en met december 1995 liefst 52 wedstrijden ongeslagen te blijven.

Snelste doelpunt Ajax

Andy van der Meyde scoorde op bezoek bij AS Roma in 2003 al na 37 seconden. Hij werd de speler met het snelste doelpunt in de geschiedenis van Ajax. Kasper Dolberg is de Ajacied die het snelst wist te scoren in de Johan Cruijff Arena: binnen 39 seconden.

Snelste rode kaart Ajax

Ajacied Márcio Santos kreeg 22 december 1996 rood als invaller tijdens Ajax - PSV in de Johan Cruijff Arena. De Braziliaanse verdediger uit Brazilië mag invallen van Louis van Gaal. Santos, die invalt als linksback, trekt Luc Nilis met zijn grote winter handschoenen neer. Scheidsrechter Dick Jol twijfelt geen seconde: doorgebroken speler en dus een rode kaart voor Ajax. Precies 19 seconden na zijn invalbeurt mag Santos alweer gaan douchen.

Duurste speler (inkomende transfer) Ajax

Steven Bergwijn kwam in de zomer van 2022 voor een recordsom van 31,25 miljoen euro over van Tottenham Hotspur naar Ajax. Bergwijn pakte hiermee een clubrecord; hij is de duurste inkomende transfer aller tijden van Ajax.

Duurste speler (uitgaande transfer) Ajax

Antony is de duurste uitgaande transfer aller tijden bij Ajax. Onder Erik ten Hag besloot Manchester United in de zomer van 2022 liefst 100 miljoen euro te betalen voor de Braziliaanse vleugelaanvaller.

Jongste debutant Ajax

Ryan Gravenberch werd op 23 september 2018, met een leeftijd van 16 jaar en 130 dagen, de jongste debutant ooit voor Ajax. Hij mocht meedoen in een met 3-0 verloren duel tegen PSV.

Oudste basisspeler Ajax

Remko Pasveer begon op 25 juli 2024 in de basis tegen FK Vojvodina. Dit deed hij met een leeftijd van 40 jaar en 260 dagen. Zo is Pasveer de oudst spelende Ajax-speler ooit.

Jongste doelpuntenmaker Ajax

Clarence Seedorf was slechts 16 jaar en 361 dagen oud, toen hij zijn eerste doelpunt voor Ajax wist te scoren. Dit deed hij op 28 maart 1993 in een 2-2 gelijkspel tegen Vitesse. Hij is de jongste doelpuntenmaker ooit in het shirt van Ajax.

Meeste doelpunten in één seizoen Ajax

Henk Groot is de speler die het vaakst in één seizoen wist te scoren namens Ajax. Dit deed hij in het seizoen 1960-1961. Groot was goed voor maarliefst 64 doelpunten in 46 wedstrijden. Hij kroonde zich dat seizoen bijna tot Eredivisie topscorer aller tijden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers