Ajax-DNA stroomt door aderen van 'Mister Ajax'; alles over Sjaak Swart

Waar Willy van der Kuijlen voor altijd de bijnaam ‘Mister PSV’ draagt, verdiende Sjaak Swart gedurende zijn leven diezelfde status. Hij deed dat echter bij Ajax, de club die als rode draad door zijn hele leven loopt.

Het privéleven van Sjaak Swart

Als iemand betrokken is bij zijn club is het Sjaak Swart wel. De nog altijd graag geziene gast langs de lijnen heeft ook zijn privéleven te danken aan de voetballer, nadat hij op een feestavond tegen te liefde van zijn leven was aangelopen.

Waar en wanneer Sjaak Swart geboren?

Onder de rook van Amsterdam, in het dorpje Muiderberg, werd Jesaia Sjaak Swart op 3 juli 1938 op de wereld gezet. Vlak voor de tweede wereldoorlog.

Wie is de vrouw van Sjaak Swart?

Op 26 mei 1960 kwam hij Andrea Sweers tegen, tijdens een feestavond na afloop van De Klassieker. Swart vroeg haar of zij in zijn sigarenwinkel wilde werken en ruim een jaar later stapte de twee in het huwelijksbootje.

Wie zijn de kinderen van Sjaak Swart?

Sjaak en Andrea kregen samen twee dochters: Jaqueline en Rebecca. De twee dochters van de voormalig profvoetballer kregen zelf ook kinderen en zodoende werden Sjaak en Andrea ook trotse opa en oma.

Hoe was Sjaak Swart als voetballer?

Clubliefde is tegenwoordig ver te zoeken, maar dat is niet van toepassing op de carrière als profvoetballer van Swart. Hij speelde gedurende zijn loopbaan niet alleen nagenoeg altijd met hetzelfde rugnummer, nummer 8, maar ook bij Ajax.

Hoe zag de clubloopbaan van Sjaak Swart eruit?

Het is te bizar voor woorden, maar de Muiderberger speelde méér dan 600 officiële wedstrijden in het rood-wit van zijn Ajax. In zijn debuutseizoen werd direct de Eredivisie gewonnen en later in zijn carrière won hij nog veel meer prestigieuze titels. In zijn eerste jaren bleek de aanvaller voornamelijk op schot in uitwedstrijden, want pas na op 1 januari van 1959 scoorde hij in een bekerwedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer.

In seizoen 1959-1960 vereeuwigde Swart zijn naam door het 100e doelpunt in het desbetreffende seizoen in het netje te leggen. De teller stopte in dat jaar op 109 goals. De aanvaller groeide in de loop der jaren uit als één van de meest belangrijke spelers, iets wat ook geldt voor het begin van de jaren 70. Toen won Ajax niet alleen nationale prijzen, maar werden ook enkele Europacups (nu bekend als UEFA Champions League), twee Supercups en één Wereldbeker toegevoegd aan de prijzenkast.

De clubloopbaan in Nederland van Sjaak Swart:

  • Ajax, 1956-1973

Voor welke clubs speelde Sjaak Swart in het buitenland?

Geen! Swart kwam voldoende keren in actie in het Ajax-shirt op buitenlandse velden, maar verruilde dat vertrouwde tenue nooit voor een andere werkgever.

Onder welke trainer maakte Sjaak Swart zijn debuut voor Ajax?

Onder Oostenrijkse hoofdcoach Karl Humenberger debuteerde de aanvaller in het shirt van de Amsterdamse voetbalclub. Dat was op 16 september in 1956, toen in de beker de amateurs van Stormvogels met 3-2 verslagen werden. Zijn eerste doelpunt liet langer op zich wachten, dat gebeurde namelijk ruim een jaar later.

Welke prijzen won Sjaak Swart in zijn loopbaan?

Ondanks dat Swart slechts voor één club speelde gedurende zeventien jaar als profvoetballer, is zijn prijzenkast extreem goed gevuld. Hij won namelijk negentien prijzen tijdens zijn carrière en won het vaakst de landstitel in Nederland. In totaal werd Ajax met Swart in de selectie acht keer kampioen van Nederland, vijf keer het bekertoernooi, driemaal de Europacup I, één keer de Wereldbeker, Intertoto Cup en Europese Supercup. In seizoen 1971-1972 werd hij topscorer van het bekertoernooi.

Welke rol had Sjaak Swart in het Nederlands elftal?

Successen in clubverband waren geen garantie voor een soortgelijke loopbaan in dienst van het Nederlands elftal, want die teller stopte al op een aantal van 31 wedstrijden. Onder bondscoach Alexander Schwartz debuteerde hij op 21-jarige leeftijd op 26 juni 1960 tegen Mexico. Swart speelde 22 oefeninterlands, zes duels in de EK-kwalificatie en driemaal in de WK-kwalificatie. In totaal kwam hij tot tien treffers in dienst van Oranje. Als speler van Ajax reeg hij de successen aaneen, maar als international kwam hij nooit in actie op een eindtoernooi en won hij geen prijs.

Welke prijzen won Sjaak Swart in zijn carrière?

De prijzenkast van Sjaak Swart als speler:

Met Ajax;

  • Eredivisie, 8X
  • Nederlandse Beker, 5X
  • UEFA Europacup, 3X
  • UEFA Superup, 1972-1973
  • Wereldbeker, 1972
  • Intertoto Cup, 1961-1962

Individueel

  • Topscorer bekertoernooi, 1971-1972

Hoe kwam Sjaak Swart aan zijn bijnaam ‘Mister Ajax’?

Na 228 doelpunten besloot hij in 1973 zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en deze imposante staat van dienst bracht hem de bijnaam ‘Mister Ajax’. Zeventien jaar trouwe dienst kreeg echter een vervolg van jarenlange onvoorwaardelijke liefde in verschillende rollen.

Hoe verliep de trainerscarrière van Sjaak Swart?

Zijn liefde voor het spelletje en de sport kwamen echter niet tot uiting in een andere rol langs de lijn, want aan die carrière is Swart nooit begonnen. Hij stond wél aan de basis van Lucky Ajax, een speciale plek voor ex-spelers met een jarenlang dienstverband bij de Amsterdammers. Samen met Piet Keizer en Dick Schoenaker richtte Swart dit initiatief op. Ze spelen tegenwoordig ook regelmatig wedstrijden in binnen- en buitenland. Op 85-leeftijd trok Swart nog altijd met enige regelmaat het shirt aan.

Zijn clubliefde zat hem voornamelijk na zijn loopbaan als profvoetballer dwars, omdat de media de bevlogenheid van Swart nog wel eens in beeld bracht en zodoende scherpe uitspraken ontlokte bij de ras-Ajacied.

Bij welke schandalen was Sjaak Swart betrokken?

Waarom wilde Sjaak Swart dat De Graafschap degradeerde?

Op 8 mei 2016 ging Ajax op bezoek bij De Graafschap en bij een overwinning op de ploeg uit Doetinchem, dat al wist dat het om lijfsbehoud moest strijden in de nacompetitie, werden de Amsterdammers landskampioen. PSV zegevierde tegen PEC Zwolle en zag de Amsterdammers niet verder komen dan een gelijkspel tegen De Graafschap, waardoor het groot feest was op De Vijverberg.

Swart baalde zo van het mislopen van een nieuwe landstitel en stak dat niet onder stoelen of banken tijdens een interview voor zijn rubriek Alles op Swart. Hij zei de befaamde woorden: “Ik hoop dat De Graafschap degradeert.” Hij werd niet alleen het mikpunt van woedende De Graafschap-supporters, maar ook van feestvierende PSV-fans.

Is Sjaak Swart actief op social media?

Hij is misschien niet de jongste meer, desondanks is Sjaak Swart actief op Instagram met ruim 100.000 volgers! Hier deelt hij natuurlijk berichten over Ajax, maar ook op de mooie plekken die hij mag bezoeken.

Wat is het vermogen van Sjaak Swart?

Waar tegenwoordig alles op straat ligt, heeft Swart het voordeel dat dit op hem niet van toepassing is. Hij verdiende zijn sporen én salaris in de voetballerij, maar leefde ook in een tijd dat het niet vanzelfsprekend was om aan te schuiven bij talkshows als tafelgast of analist. Het is dan ook onbekend over welk financieel vermogen hij bezit, maar zijn voetballende vermogen was in ieder geval méér dan voldoende.

'Mister Ajax' voor altijd in de harten van Amsterdamse voetbalfans

Iemand met een dergelijke bijnaam kan onmogelijk niet opgenomen worden in de clubhistorie. Successen in Nederland én Europa met Ajax bezorgen hem namelijk een plekje in een overzicht met de tien meest legendarische Ajax-spelers aller tijden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers