Dit waren de laatste 10 finales in de play-offs voor Europees voetbal

De play-offs voor Europees voetbal zijn altijd spraakmakend. Dit seizoen zijn het FC Utrecht en Feyenoord die in de finale uit mogen gaan maken wie naar de voorronde van de Conference League gaat. In de voorgaande jaren gingen de play-offs overigens nog om een voorronde plek voor de Europa League. Wij zetten de laatste tien finales van de play-offs voor Europees voetbal op een rij.

2018/19: FC Utrecht - Vitesse (3-1)
FC Utrecht is misschien wel de ploeg die zich de laatste jaren het vaakst heeft geplaatst voor Europees voetbal via de play-offs. In het laatste seizoen waarin de play-offs werd gespeeld wonnen de Domstedelingen ook, nadat het zich met Vitesse, FC Groningen en Heracles had geplaatst voor die play-offs. In eigen huis werd het in de finale eerst 1-1 tegen Vitesse, waarna er in Arnhem met 0-2 werd gewonnen door Utrecht.

2017/18: Vitesse - FC Utrecht (5-3)
In 2018 waren het ook FC Utrecht en Vitesse die in de finale stonden. Utrecht schakelde in de halve finale sc Heerenveen uit, terwijl Vitesse won van ADO Den Haag. Het heenduel van de finale werd met 3-2 gewonnen door Vitesse, dat de klus in het terugduel klaarde door ook in Utrecht te winnen: 1-2.

2016/17: FC Utrecht - AZ (3-3, 4-3 na penalty's)
FC Utrecht en AZ kruisden in 2017 de degens in de finale van de play-offs. Utrecht schakelde in de halve finale sc Heerenveen uit en AZ versloeg FC Groningen. De finale werd uiteindelijk een knotsgekke. In Alkmaar was het eerst AZ dat 3-0 won, maar FC Utrecht deed in het terugduel hetzelfde, waardoor er via penalty's moest worden beslist wie Europa in zou gaan. Uiteindelijk was het FC Utrecht dat de strafschoppenserie won.

2015/16: Heracles - FC Utrecht (3-1)
Ook in 2016 stond FC Utrecht in de finale van de play-offs. Dat gebeurde nadat eerst PEC Zwolle werd verslagen. Heracles was de andere finalist. Zij wonnen in de halve finale van FC Groningen. In de finale was uiteindelijk Heracles de betere ploeg. In Almelo werd het eerst 1-1, waarna in Utrecht de klus werd geklaard en er met 0-2 werd gewonnen.

2014/15: Vitesse - sc Heerenveen (7-4)
De laatste keer dat FC Utrecht niet in de finale van de play-offs stond was in 2015. Toen waren het Vitesse en sc Heerenveen die uit mochten vechten wie Europa in zou gaan. Vitesse won in de halve finale van PEC Zwolle en Heerenveen versloeg Feyenoord. Het eerste duel van de finale eindigde in Friesland in 2-2. De return werd glansrijk gewonnen door Vitesse, met liefst 5-2.

2013/14: FC Groningen - AZ (3-0)
In 2014 was het FC Groningen dat de play-offs wist te winnen en dus Europa in mocht. In de halve finale werd Vitesse ruim verslagen. AZ versloeg in de halve finale sc Heerenveen en mocht het dus op gaan nemen tegen Groningen. Dat bleek een kansloze onderneming. In eigen huis speelden de Alkmaarders met 0-0 gelijk, waarna in het Hoge Noorden met 3-0 werd verloren van Groningen.

2012/13: FC Utrecht - FC Twente (3-2)
Na een spannende finale in 2013 was het uiteindelijk FC Utrecht dat zich wist te plaatsen voor Europees voetbal. In de halve finale versloeg het sc Heerenveen, terwijl finale-tegenstander FC Twente afrekende met FC Groningen. In die finale wist FC Utrecht het uitduel bij FC Twente met 0-2 te winnen, waarna het in eigen huis met 1-2 verloor van de Tukkers. Het was net genoeg voor Europees voetbal.

2011/12: Vitesse - RKC Waalwijk (5-2)
RKC Waalwijk wist zich in 2012 verrassend te plaatsen voor de finale van de play-offs. In de halve finale won het van FC Twente en in de finale trof het Vitesse, dat NEC versloeg. De finale bleek een eenvoudige prooi voor Vitesse. In Waalwijk won het al met 1-3 van RKC, in eigen huis werd het 2-1.

2010/11: ADO Den Haag - FC Groningen (6-6, 4-3 na penalty's)
De meest bizarre play-offs-finale van de laatste jaren was toch wel die tussen ADO Den Haag en FC Groningen in 2011. Heracles en Roda JC sneuvelden in de halve finale, waarna ADO en Groningen elkaar eerst in Den Haag troffen. Daar won ADO met 5-1, waardoor de return in Groningen slechts een formaliteit leek. Het tegenovergestelde was waar, want Groningen kantelde het duel in de Euroborg volledig, door ook met 5-1 te winnen. Na penalty's was het uiteindelijk toch ADO dat Europa in mocht.

2009/10: FC Utrecht - Roda JC (6-1)
FC Utrecht was in 2010 duidelijk de sterkste ploeg in de play-offs. In de halve finale werd eerst al ruim gewonnen van FC Groningen, waarna de twee wedstrijden tegen Roda JC in de finale ook nauwelijks een uitdaging vormde. Het heenduel werd met 0-2 gewonnen door de ploeg uit de Domstad, waarna de klus in Utrecht door een 4-1 zege werd afgemaakt.