De 9 momenten die bepalend waren voor het seizoen van Ajax

Ajax werd met afstand kampioen van Nederland dit seizoen. Toch was de voorsprong op de nummer twee lang niet zo groot als dat het nu aan het einde van het seizoen is (16 punten). Wij blikken terug op de 9 meest bepalende momenten van de Amsterdammers in dit seizoen.

Drukke transferzomer

Na het door corona niet afgeronde voetbalseizoen 2019/20 vertrokken er een aantal bepalende spelers uit Amsterdam. Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Joël Veltman en Sergino Dest waren de vier grootste namen die vetrokken. Daarvoor in de plaats haalde Ajax Maarten Stekelenburg, Sean Klaiber, Mohammed Kudus, Davy Klaassen en Antony. Vooral die laatste twee spelers bleken gedurende het seizoen een gouden greep te zijn.

Eerste lastige horde wordt nipt genomen

Ajax begon het seizoen met overwinningen tegen Sparta Rotterdam (1-0) en RKC Waalwijk (3-0). In de derde speelronde wachtte de eerste lastige horde. Vitesse kwam op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. Onder het toeziend oog van 12.000 fans, wat toen nog kon, kwam Ajax via Quincy Promes op voorsprong. Een rode kaart voor Edson Alvarez vlak voor rust zorgde echter dat de Amsterdammers in de tweede helft voor een uitdaging kwamen te staan. Riechedly Bazoer maakte de 1-1, maar het was uiteindelijk aanwinst Antony die Ajax naar een nipte 2-1 zege wist te schieten. Een eerste lastige horde werd daardoor genomen.

-->> Ajax-fan? Hier het allerlaatste Ajax-nieuws

Record in Venlo

Na een 1-0 nederlaag in de Champions League tegen Liverpool wachtte voor Ajax het 'tussendoortje' tegen VVV-Venlo, voordat het duel tegen Atalanta alweer op het programma stond. Nadat het midweeks tegen de Engelse kampioen niet tot scoren kwam, ondanks veel kansen, lukte dat in Venlo wel. Na 90 minuten stond er een 0-13 stand op het scorebord, een record in de Eredivisie. Lassina Traore scoorde die avond vijf keer. Door deze zege zou een doelsaldo in het vervolg van het seizoen nooit meer een probleem kunnen vormen voor Ajax.

Quincy Promes houdt Ajax in wurggreep

Ondanks dat het in de Champions League lastig gaat, loopt het soepeltjes bij Ajax. Totdat het bericht naar buiten komt dat Quincy Promes is gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij een steekpartij. De aanvaller is het hele seizoen al niet in vorm en houdt de Amsterdammers vervolgens in een spreekwoordelijke wurggreep door dit nieuws. Een oplossing volgt in de winterstop. De aanvaller vertrekt naar zijn oude club Spartak Moskou.

Transferwinter

Ajax gaat de winterstop in als koploper, maar zoekt op de transfermarkt nog naar een spits. Sébastien Haller wordt uiteindelijk voor 22 miljoen euro overgenomen van West Ham United. Een recordtransfer in de Eredivisie. En alsof dat niet genoeg was, werd ook Oussama Idrissi nog gehuurd van Sevilla. Daar tegenover stond wel het vertrek van Promes en Klaas-Jan Huntelaar. 

Januari duwt Ajax richting de schaal

Voor de winterstop stonden er geen toppers op het programma in de Eredivisie, waardoor alles volgde na afloop van de jaarwisseling. Voor Ajax leverde dat een januari-maand vol met toppers op. In eigen huis ontsnapte het tegen PSV. De Eindhovenaren konden bij winst de koppositie overnemen en kwamen op een 0-2 voorsprong. Uiteindelijk wist Ajax terug te komen tot een 2-2 gelijkspel. Een week later, nadat er eerst midweeks met 1-3 werd gewonnen bij FC Twente, wachtte Feyenoord. Ajax had het niet makkelijk en won uiteindelijk met slechts 1-0. Vervolgens werden Fortuna Sittard en Willem II verslagen, waarna op 31 januari AZ-uit op het programma stond. Tot ieders verbazing won Ajax eenvoudig met 0-3 in Alkmaar, waardoor een gat kon worden geslagen met de concurrentie.

Tegenslagen buiten het veld

Op het veld liep het weliswaar op rolletjes bij Ajax, buiten het veld bleek het in februari een grote rommel. De Amsterdammers waren vergeten om Sébastien Haller in te schrijven voor de Europa League. Iets waar de spits flink van baalde. Dit leek zo nu en dan ook gevolgen te hebben voor zijn spel. Een andere tegenvaller was de dopingschorsing van André Onana. De 37-jarige Maarten Stekelenburg moest daardoor ineens onder de lat verschijnen. Dit deed de routinier overigens voortreffelijk.

Beslissende strafschop

Een laatste mogelijkheid voor PSV om terug te komen in de titelstrijd was op 28 februari, in Eindhoven, tegen Ajax. Eran Zahavi schoot PSV op een 1-0 voorsprong, maar in de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Ajax een strafschop. Dusan Tadic schoot die binnen, waardoor de Amsterdammers met 1-1 wegkwamen uit Eindhoven en de eindsprint richting de schaal kon worden ingezet.

Matchpoint tegen AZ

Zondag 25 april zette Ajax zichzelf op matchpoint. In eigen huis werd er met 2-0 gewonnen van AZ, waardoor een week later tegen FC Emmen de 35ste titel kon worden gepakt.

De voorbereiding voor Ajax richting het nieuwe seizoen 2021-2022 begint eind juni voor Ajax