Problemen stapelen zich op voor Alex Kroes; KNVB én clubs mengen zich

Lang werd uitgekeken naar de komst van de beleidsmaker Alex Kroes als algemeen directeur van Ajax. Onder zijn leiding zou Ajax weer omhoog kunnen kijken, maar niets blijkt minder waar als de Amsterdammers begin april duidelijk maken dat het doel is om permanent afscheid te nemen. Een reconstructie van de afgelopen maanden van Alex Kroes bij Ajax!

Alex Kroes aangesteld als algemeen directeur Ajax

Kroes werd in augustus van 2023 voorgedragen als opvolger van Edwin van der Sar. Hij was actief binnen AZ, van wie hij tot maart van 2024 niet mocht beginnen aan zijn klus in de Johan Cruijff ArenA. Dat had alles te maken met een clausule in zijn contract in Alkmaar en dat ging om concurrentiebeding. Een helse klus stond op hem te wachten en zijn takenlijst zag er als volgt uit.

Beleidsmaker Ajax keek uit naar avontuur bij 'zijn' club

In zijn eerste interview met Ziggo, dat hem exclusief kon spreken na zijn start in Amsterdam, gaf Kroes aan dat hij binnen drie jaar weer mee wilde strijden om de landstitel. De ambitie en doelstellingen vlogen over tafel, maar daar lijkt Kroes inmiddels al niet meer de aangewezen man voor om deze op te lossen en/of te behalen met Ajax.

Hoe kwam het conflict tussen Kroes en Ajax tot stand?

ESPN beschikt over veel informatie en meldde dinsdagochtend dat de algemeen directeur al veel langer inzicht had over beleidszaken in de Johan Cruijff ArenA. In maart van 2022 wordt een eerste hengel uitgegooid door de rvc van Ajax, dat hem vraagt of hij eventueel interesse heeft in een job als technisch directeur bij Ajax. Dat is het geval en aan het eind van deze maand krijgt hij door een gesprek al unieke informatie van de puinhoop. Deze informatie krijgt hij van Leen Meijaard, toenmalig voorzitter van de rvc.

Al snel volgt een gesprek met Danny Blind, die op dat moment technisch adviseur is van Ajax. Dat is begin april. Eén dag na een positief gesprek gaat Kroes voor het eerst de aandelenmarkt op en koopt hij voor het eerst aandelen van de Amsterdamse club. “Als jij bij sommige mensen van Ajax weerstand voelt tegen mijn komst, laat het mij dan weten. Zeg het, alsjeblieft. Ik hoef namelijk niet weg bij Eagles. Ik blijf er liever nog twee jaar, om daarna mijn aandelen voor een hoger bedrag te verkopen dan ik er nu voor kan krijgen”, zegt hij in een telefoongesprek met Meijaard.

Half april hebben de twee nogmaals contact en dan blijkt dat een samenwerking nabij is. Een eis was dat Kroes afstand deed van zijn aandelen binnen Go Ahead Eagles en dat doet hij dan ook, waarna hij vervolgens een tijdje niets meer hoort uit Amsterdam. Als Ajax op dat moment Alfred Schreuder aantrekt, is hij woedend en laat hij weten géén zin meer te hebben in een samenwerking.

Hoe reageerde Kroes op aanstellen Alfred Schreuder?

In december van 2022 tekent hij daardoor een contract bij AZ, waar hij direct zijn liefde voor Ajax kenbaar heeft gemaakt en daardoor wordt in de overeenkomst een non-concurrentiebeding opgenomen. Volgens zijn eigen statement heeft hij op dit moment nog 20.000 Ajax aandelen. In april van 2023 besluit hij aandelen toe te voegen aan zijn portfolio en dat is bijzonder. Op dat moment begint Sven Mislintat aan zijn klus, iemand die hij in het boek Ajax in crisis een aantal keren schoffeert. Medio mei koopt hij wederom aandelen. 

Wanneer kocht Alex Kroes zijn aandelen in Ajax?

De laatste én meest belangrijke datum in dit hele verhaal: juli 2023. In deze maand wordt namelijk niet alleen bekend dat Kroes en Ajax tóch met elkaar in zee gaan, maar vlak voor zijn aanstelling besluit hij zijn portfolio andermaal uit te breiden met in totaal 17.500 duizend aandelen. In dezelfde maand verlopen de gesprekken steeds beter én wordt bekend dat hij gaat werken voor zijn grote liefde Ajax. 

Na de bekendmaking betaalt de beleidsmaker een boete van 50.000 euro aan AZ, omdat hij vroegtijdig vertrekt. De betaling wordt gedaan aan een goed doel. In ruil voor de betaling verkorten de Alkmaarders zijn concurrentiebeding van een jaar naar een half jaar. Al snel, augustus 2023, kaart hij bij de rvc van Ajax aan dat hij over een portefeuille aan aandelen van Ajax bezit. Er gaan maanden overheen en na vele positiewisselingen lijkt het inmiddels onwaarschijnlijk geworden dat de aandelen een probleem vormen. Twee weken na zijn start, op 29 maart, besluit de rvc om het vertrouwen volledig op te zeggen en beschuldigt Kroes van het 'handelen met voorkennis', een strafbaar feit. Eerder was hij al betrokken bij oplichting. Tot slot wordt hij op 2 april geschorst door de clubleiding en maken zij kenbaar aan te sturen op een permanent vertrek.

Wat was het statement van Alex Kroes?

Via LinkedIn reageert Kroes vervolgens op het nieuws met een zeer uitgebreid en gedetailleerd statement. 'Afgelopen vrijdag heeft de RvC mij plotseling laten weten geen vertrouwen meer in mij te hebben. Mij is gemeld dat ik in de ogen van de RvC met de aanschaf van de aandelen op 26 juli 2023 en de timing daarvan, kwade opzet voor ogen had. Ik zou voorwetenschap hebben gehad en daarmee hebben gehandeld. Dit is niet ingegeven door een signaal van de bevoegde toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar naar eigen zeggen op basis van het eigen ‘moreel kompas’ van de RvC.'

'Ik heb de afgelopen periode steeds gezegd dat ik wil dat alle aandacht uitgaat naar Ajax, niet naar Alex. Maar mijn moreel kompas zegt dat ik mij niet zomaar bij deze beslissing van de RvC kan neerleggen. Ik zal nu zelfstandig naar de AFM stappen om mijn kwestie voor te leggen om tot een onafhankelijk oordeel te komen.
Dit alles levert onrust op voor Ajax en dat spijt mij oprecht. Hopelijk is deze periode snel voorbij. Vanaf vandaag zal ik, met pijn in het hart, op afstand, bekijken wat er bij Ajax gebeurt. Ajax moet weer Ajax worden.'

Dit is hoe de rvc van Ajax heeft gereageerd op het incident

Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen op dit moment, heeft in een uitgebreid interview gereageerd op de berichtgeving en de gebeurtenissen in de afgelopen maanden. Beluister onderstaand zijn volledige interview met ESPN.

Hoe heeft AZ gereageerd op de berichtgeving in de media?

Dat Kroes tijdens zijn AZ-tijdperk nog altijd aanhanger was van de recordkampioen van Nederland is nooit een geheim geweest, maar het uitbreiden van zijn portfolio wél. Eventuele stappen van de Alkmaarse Eredivisie-ploeg zijn zeker niet uitgesloten en zo klonk de eerste reactie uit Noord-Holland. 'AZ heeft kennisgenomen van de kwestie tussen Alex Kroes en Ajax. Voor ons is wat nu boven tafel lijkt te komen ook verrassend. Omdat er nu - blijkbaar - een onderzoek komt van de AFM onthouden we ons op dit moment van verder inhoudelijk commentaar.'

Beursexpert reageert op aanschaffen Ajax-aandelen door Kroes

Durk Veenstra ging het gesprek aan met AT5 en kraakte harde noten over de handelingswijze van de op non-actief gestelde Alex Kroes. "Hoe dom én naïef was dit geweest? Als het klopt, is dat gewoon handelen met voorkennis. Ajax is een beursgenoteerd bedrijf en dat had hij moeten weten. Kroes had er vanaf moeten blijven."

"Als hij meer duiding had gegeven over de data waarop hij deze aandelen kocht, had Ajax er misschien wel eerder een punt van gemaakt en de aanstelling in een eerder stadium en vervolgens de aanstelling ingetrokken. Het is niet de schuld van Ajax, maar zij lijden gezichtsverlies door de actie van Kroes. Daar hoort hij verantwoordelijkheid te dragen." 

Wie is de vrouw van Alex Kroes?

De gehele affaire tussen hem en de Amsterdamse voetbalclub ligt volledig op straat en middels het uitgebreide statement liet hij duidelijk weten de huidige gang van zaken niet te aanvaarden. Ondanks de gedetailleerde beschrijvingen over de afgelopen maanden is er niets bekend over de partner van Kroes en of deze er überhaupt is.

Bekijk ook: Chris Woerts: "Ze zijn bij Ajax dat ze van Alex Kroes af konden"

Wat is het vermogen van Kroes?

Volgens Quote beschikt hij over een eigen vermogen van veertien miljoen euro. Dat heeft hij voornamelijk verdiend met de verkoop van SEG, dat één van de grootste makelaarskantoren is in Nederland op het gebied van spelers. Hij was ook nog een tijdje eigenaar van Go Ahead Eagles en die aandelen verkocht hij aan Kees Vierhouten, die lid is van de Quote 500.

Alex Kroes speelde in de jeugd van SV Huizen met andere BN'ers

Binnenkort staat de Klassieker op het programma. Ajax en Feyenoord treffen elkaar in De Kuip, maar dat had ook een weerzien van twee voormalig ploeggenoten kunnen worden. Dennis te Kloese, beleidsmaker bij Feyenoord, vertelde onlangs namelijk bij Rondo dat zij samen hebben gespeeld in de jeugd van amateurclub SV Huizen. Nu de aanstelling van Kroes teruggedraaid lijkt te worden, blijft er nog altijd een hoofdpijndossier liggen in aanloop naar volgend seizoen.

KNVB mengt zich in dossier rondom Alex Kroes

Een aantal dagen na de bekendmaking van de shorsing reageert ook de KNVB, naar aanleiding van enkele vragen die gesteld zijn door De Volkskrant. Hij heeft namelijk ook de regels van de Nederlandse bond overtreden, omdat het als bestuurder verboden is om aandelen te hebben van andere clubs. Dat had hij wél. De KNVB is naar de licentiecommissie gestapt en daar zal ook AZ een toelichting moeten geven. Uiteindelijk blijkt, volgens zijn eigen statement, dat hij de fout in is gegaan bij Go Ahead Eagles, AZ én de KNVB. Ook privé is er sprake van een aantal bijzonderheden, zo blijkt uit onderzoek.

Feyenoord-doelman vertrekt