BREAKING: Ajax en Alex Kroes per direct uit elkaar!

Ajax maakt op dinsdag 2 april 2024 bekend dat zij algemeen directeur Alex Kroes per direct op non-actief gezet heeft. Ook maken de Amsterdammers bekend dat zij de samenwerking met hun algemeen directeur permanent willen beëindigen. Wat is er aan de hand en wat zijn de gevolgen voor Ajax?

Ajax zet algemeen directeur Alex Kroes op non-actief, waarom?

Op de vroege ochtend van 2 april 2024 maakte Ajax via een bericht op Twitter/X bekend dat zij algemeen directeur Alex Kroes per direct heeft geschorst en de samenwerking definitief wil verbreken.

Handelde Alex Kroes met voorkennis?

Op 24 maart maakte Quote bekend dat er een bijzondere aandelentransactie gerapporteerd was bij Ajax. Alex Kroes bleek 42.500 aandelen van de club te bezitten op de dag van zijn aanstelling. Desgevraagd ontkende Ajax dat het een tekenbonus betrof en men meldde dat men contact op zou nemen met de AFM.

Inmiddels blijkt dat Kroes de aandelen zelf gekocht heeft op de dag van aanstelling. Daarmee verwijt Ajax hun algemeen directeur handelen met voorkennis. Hierop heeft de club klaarblijkelijk besloten om hun algemeen directeur te schorsen. Ook wil Ajax permanent van Alex Kroes af.

Alex Kroes eerder betrokken bij voetbal oplichting

Daarmee is er een volgende smet op het blazoen van Alex Kroes gekomen. Wij meldden namelijk in november 2023 al dat Alex Kroes betrokken is geweest bij de oplichting van de mislukte overname van KV Kortrijk. Alex Kroes heeft zelf nog niet gereageerd op zijn schorsing.

Bestuurlijke chaos compleet bij Ajax, wat nu?

Met het ontslag van de algemeen directeur is de bestuurlijke chaos bij Ajax compleet. Zo moet er afgerekend worden met de rampzalige transferzomer onder Sven Mislintat, moet men sportief de weg omhoog vinden en moeten de belangrijke posities voor Technisch Directeur en hoofdtrainer zo snel mogelijk worden ingevuld. Daar komt nu de vacature van algemeen directeur bij. Ook de ambitieuze plannen van Alex Kroes kunnen de ijskast in.