Zonder club: deze topspelers zijn transfervrij op te pikken!

Met de transferzomer is begonnen en behoorlijk wat spelers kunnen transfervrij worden opgepikt. Om welke spelers gaat het en wanneer is een speler transfervrij?

Wat betekent transfervrij?

Voetballers die zonder een contract zitten zijn transfervrij te noemen. Clubs hoeven bij een transfer dan géén transfersom neer te tellen. Door het Bosman-arrest van 1995 is het mogelijk voor voetballers om bij afloop van hun contract transfervrij naar een nieuwe club te vertrekken.

Wat is het Bosman-arrest?

In december 1995 deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in de zaak rond voetballer Jean-Marc Bosman. De Belg eiste na het aflopen van zijn contract bij Club Luik vrijheid om naar een andere club te vertrekken, zonder een transfersom. Bosman kreeg gelijk en was het Bosman-arrest geboren.

Welke Nederlandse voetballers zijn transfervrij?

Enkele Nederlandse voetballers genieten van een transfervrije status. Zo zitten onder anderen Anwar El Ghazi, Jean-Paul Boëtius, Dave Bulthuis, Joost van Aken en Marvin Zeegelaar al enige tijd zonder club. Voor andere landgenoten geldt dit pas per 1 juni, maar zijn door hun aflopende contracten wel al in staat om met club te spreken.

Welke spelers hebben een aflopend contract?

Doordat het contract op 1 juli ten einde kwam, zitten enkele spelers van behoorlijk formaat sinds deze zomer zonder club.

Adrien Rabiot

De Fransman zit zonder club en zou niet misstaan in de selectie van menig topclub. Adrien Rabiot (29) speelde sinds 2010 voor de jeugd van Paris Saint-Germain en brak door in Parijs. In de zomer van 2019 pikte Juventus de middenvelder transfervrij op. Na vijf jaar mag Rabiot ook transfervrij uit Turijn vertrekken en zit zo zonder club.

Raphaël Varane

Zijn transfer naar Manchester United pakte niet helemaal uit zoals gedacht, waardoor Raphaël Varane (31) deze zomer transfervrij mag vertrekken. De Franse wereldkampioen kende veel successen bij Real Madrid, dat hem in 2021 overnam van RC Lens. Bij zijn jeugdclub droomt men nu van een transfervrije terugkeer.

Thiago

In vier jaar tijd speelde Thiago 'slechts' 98 wedstrijden voor Liverpool. De Spanjaard (33) maakte veel successen mee, maar kampte ook met diverse blessures. Even was er mogelijk sprake van een terugkeer naar FC Barcelona, waar Hansi Flick wel een staflid in hem zag.

Anthony Martial

In de zomer van 2015 betaalde Manchester United zestig miljoen voor Anthony Martial (28), maar de transfer pakte nooit uit zoals gehoopt. Na 317 wedstrijden, 90 doelpunten en 47 assists is er deze zomer een eind gekomen aan de samenwerking, waardoor de Franse aanvaller zonder club zit.

Marco Reus en Mats Hummels

Borussia Dortmund moet verder zonder clubiconen Marco Reus (35) en Mats Hummels (35). Het Duitse tweetal maakte mooie tijdens mee in het Signal Iduna Park en besloten deze zomer om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. 

David de Gea

Voor David de Gea (33) lijkt het maar niet te lukken om een nieuwe club te vinden. De doelman zit zijn vertrek bij Manchester United in de zomer van 2023 nog altijd zonder nieuwe werkgever. 

Memphis Depay

Na anderhalf seizoen neemt Atlético Madrid alweer afscheid van Memphis Depay. De Madrilenen verlengen het aflopende contract van Depay (30) niet. Zo kan hij deze zomer transfervrij een nieuwe werkgever zoeken. Na zijn doorbraak bij PSV speelde Depay ook voor Manchester United, Olympique Lyon en FC Barcelona. De Oranje-international is overigens niet de enige Nederlander zonder club.

Feyenoord-doelman vertrekt