Titelstrijd spannender dan ooit: wie heeft het makkelijkste programma voor de boeg?

De titelstrijd in de vaderlandse competitie lijkt spannender dan ooit. Hoewel we ruim de helft van de wedstrijden achter de rug hebben, bevindt de top vijf zich nog op slechts negen punten van elkaar. Met al 22 wedstrijden op de teller richten sommige fans zich daarom voorzichtig op de resterende schema's van de overgebleven titelkandidaten. De vraag die daarbij alsmaar terugkeert: wie heeft het makkelijkste programma voor de boeg?

Als eerst kijken we naar koploper Feyenoord. De Rotterdammers hebben buiten De Klassieker alle toppers al achter de rug. Van de twaalf wedstrijden die er nog gespeeld moeten gaan worden, spelen de Rotterdammers er zes in de eigen Kuip. De gemiddelde (huidige) klassering van de twaalf ploegen die de formatie van Arne Slot dit seizoen nog treft, is twaalfde.

Ajax wacht lastige reeks

Voor Ajax, de op papier grootste concurrent van de koploper, staan er naast De Klassieker nog meerdere toppers op het programma. De Amsterdammers spelen nog tegen AZ, FC Twente én PSV. In het restant van het competitiejaar speelt ook Ajax de helft van de duels in eigen stadion. De gemiddelde eindklassering van de nog te treffen ploegen, is negende. 

Om de traditionele top drie af te vinken rest alleen nog de huidige nummer vier: PSV. Ook de Eindhovenaren spelen nog evenveel uit als thuis. In de resterende periode zullen de mannen van Ruud van Nistelrooij 'makkie's' met toppers gaan afwisselen. De gemiddelde eindklassering van de tegenstanders in de laatste fase van de competitie, is tiende. 

Thuisvoordeel AZ

FC Twente lijkt na het verlies bij Go Ahead Eagles afgehaakt. Hoewel ook AZ verloor, mogen de Alkmaarders nog hopen op een stunt. In tegenstelling tot de eerder genoemde titelkandidaten heeft AZ nog zeven thuiswedstrijden voor de boeg. De gemiddelde eindklassering van de ploegen die het nog tegen Pascal Jansen en co. opnemen, is tiende. 

Zodoende kan op basis van de huidige ranglijst gesteld worden dat koploper Feyenoord op papier het makkelijkste programma op de rol heeft staan. De grootste uitdager van de Rotterdammers krijgt nog de meeste lastige duels voor de kiezen. Rijk rekenen zal Slot zich echter nog lang niet. De laatste keer dat Feyenoord kampioen werd, deed het dat op het eigen heilige gras. Niet op papier.