Vijf redenen waarom Winston Bogarde niet zal buigen bij Jong Ajax

Jong Ajax maakte afgelopen week de invulling van de technische staf voor komend seizoen bekend. Naast hoofdtrainer Michael Reiziger zal Winston Bogarde als assistent-trainer fungeren. Een man met een eigenzinnig karakter, die in zijn carrière/leven met tal van tegenslagen te maken kreeg. Buigen deed hij nooit.

Niet voor niets bracht Bogarde in 2005 de autobiografie Deze neger buigt voor niemand​ uit. Jong Ajax hoeft niet bang te zijn dat Bogarde bij de eerste beste tegenslag bezwijkt. Een overzicht van zijn turbulente leven.

5) Vier jaar lang op de bank bij Chelsea

Hoewel Winston Bogarde slechts negen wedstrijden voor Chelsea speelde, stond hij wel liefst vier jaar bij de huidige landskampioen onder contract. Dit lag overigens niet aan Chelsea, want vrij snel na zijn komst in 2000 zag toenmalig trainer Claudio Ranieri geen heil meer in de linksback. Uit alle macht werd geprobeerd om Bogarde eruit te werken, want met zijn salaris van 50.000 euro per week drukte de Nederlander aardig op de begroting.

Bogarde ging echter nergens heen. Alleen als een club hem hetzelfde salaris kon bieden, zou hij vertrekken. Die club kwam niet, Bogarde kwam iedere training netjes opdraven en diende zijn hele contract uit. ''De wereld draait om geld. Het maakt me niet uit dat ik bij de slechte Premier League-aankopen ooit hoor,'' liet hij weten. Niet lang na het aflopen van zijn contract beëindigde hij zijn carrière.

4) Ruzie met Louis van Gaal

Het is voor Bogarde te hopen dat de spelers van Jong Ajax geen voorbeeld nemen aan het gedrag dat hij als speler van Ajax vertoonde. In het seizoen 1995/1996 was hij nog basisspeler in het team dat de finale van de Champions League bereikte (nederlaag tegen Juventus); een jaar later was het huwelijk tussen Bogarde en Ajax voorbij. 

Een conflict tussen de verdediger en trainer Louis van Gaal was de reden van de breuk. Net nadat de linksback hersteld was van een knieblessure eiste hij een basisplaats in het Champions League-duel met Atlético Madrid. Van Gaal weigerde, waarna Bogarde geen zin had om plaats te nemen op de reservebank. Tussen trainer en speler kwam het niet meer goed en Bogarde vertrok in de zomer van 1997 naar AC Milan.

3) Financiële problemen

Ondanks het vele geld dat Winston Bogarde verdiende bij Ajax, AC Milan en met name Chelsea, presteerde Lex Goudsmit het om alles te verbrassen. Boze tongen beweren dat een pokerverslaving ten grondslag ligt aan de miljoenenschuld die hij heeft opgebouwd. Na een slepend gevecht met Van Lanschot Makelaars werden drie van zijn huizen enkele jaren geleden geveild. Bogarde zat opgescheept met een restwaarde van 1.6 miljoen euro.

Dat was nog niet alles, want ook bij zijn ex-vriendin, waar hij één kindje mee heeft, loopt hij inmiddels een jaar achter met het betalen van 300 euro per maand. Dat kon er ook nog wel bij.

2) Handgemeen met supporters Sparta Rotterdam

Winston Bogarde beleefde op 21 januari 1996 niet zijn meest gelukkige dag in dienst van Ajax. De voormalig verdediger van de Amsterdammers was één van de hoofdschuldigen voor het puntenverlies bij Sparta (3-3) en raakte na afloop van de wedstrijd betrokken bij een vechtpartij.

Bogarde kreeg het op weg naar de spelerbus aan de stok met enkele Sparta-supporters, die hem provoceerden. Het zou om bekenden gaan, waar Bogarde al eerder akkefietjes mee had gehad in zijn tijd bij Sparta.

1) Dodelijke schietpartij in club Bogarde

De club Reyes, waar Winston Bogarde mede-eigenaar van was, kwam in 2007 op negatieve wijze in het nieuws. Op de sociëteit, waar met enige regelmaat pokertoernooien werden georganiseerd, vond destijds namelijk een schietpartij plaats met een dodelijke afloop tot gevolg. Één van de eigenaren komt na een worsteling met de schutterom het leven als hij een schot lost, Bogarde zelf blijft ongedeerd. 

Het is voor de kersverse assistent-trainer van Jong Ajax te hopen dat hij tegen iets minder problemen aanloopt dan tot nu toe het geval is geweest. De Amsterdammers hebben in ieder geval iemand binnengehaald die met tegenslagen kan omgaan. Bogarde buigt voor niemand.