Coëfficiëntenranglijst voor clubs: waar staan Ajax, Feyenoord en PSV?

Nu het Europese seizoen afgelopen is kan er worden gekeken naar de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Tussen de vijftig beste clubs van Europa schitteren vier Nederlandse clubs. Wie dat zijn, neemt VoetbalFlitsen met je door!

Clubcoëfficiëntenranglijst UEFA

Ondanks dat Real Madrid de Champions League won, is het Manchester City dat bovenaan de coëfficiëntenranglijst staat. De UEFA telt namelijk de laatste vijf seizoenen bij elkaar op, waardoor de ploeg van Pep Guardiola met 148 duizend punten aan kop gaat. Met 144 duizend clubcoëfficiënten volgt Bayern München en met 136 duizend punten staat Real Madrid op plek drie.

Ajax dankt succesvolle Europese campagnes

Tussen de dertig beste ploegen van Europa zijn dus twee Nederlandse clubs te vinden. Ajax staat ondanks de teleurstellende Europese campagne op plek 24 in de coëfficiëntenranglijst. De Amsterdammers verzamelde dit seizoen vijfduizend clubcoëfficiënten, waardoor het totaal van de afgelopen vijf seizoenen op 67 duizend is komen te staan.

Feyenoord op coëfficiëntenranglijst

Dankzij de achtduizend clubcoëfficiënten die Feyenoord dit seizoen wist te verzamelen, staat het met een totaal van 57 duizend op plek dertig van de coëfficiëntenranglijst. Mede dankzij de succesvolle campagnes van 2021/22 en 2022/23 staat het op een hoog aantal clubcoëfficiënten.

Wellenreuther en Lukaku tijdens AS Roma tegen Feyenoord
Wellenreuther en Lukaku tijdens AS Roma tegen Feyenoord

PSV pakt dit seizoen meeste clubcoëfficiënten

Voor het vierde seizoen op rij wist PSV meer dan tienduizend clubcoëfficiënten te verzamelen in Europa. Dit seizoen kwam het aantal op zeventienduizend te staan, waardoor het totaal op 54 duizend staat. Eenzelfde aantal werd door Lazio en Tottenham verzameld, waardoor PSV op plek 33 in de coëfficiëntenranglijst is terug te vinden.

Overige Nederlandse clubs op coëfficiëntenranglijst

Naast de traditionele top drie van Nederland, is er nog één club terug te vinden in de top vijftig van de coëfficiëntenranglijst. Zo staat AZ met vijftienduizend punten op plek 41. Na het behalen van de halve finale van de Conference League vorig seizoen, kwam er dit jaar al vroegtijdig een eind aan de Europese campagne. AZ pakte zo slechts vierduizend clubcoëfficiënten.

Feyenoord-doelman vertrekt