'Supergroot talent' van Ajax krijgt kritiek: "Blijkbaar is de druk veel te groot"

Ajax speelde zaterdagavond in de Johan Cruijff ArenA met tien man gelijk (0-0) tegen FC Twente. De Amsterdammers kwamen met tien man te staan door een slippertje van Devyne Rensch, die met rood moest vertrekken. De verdediger van Ajax weet op Ibrahim Afellay geen indruk te maken: "Rensch wordt neergezet als een supergroot talent, maar het komt er nog steeds niet uit", aldus Afellay bij Studio Voetbal.

Rensch brak in 2020 door bij Ajax, waarna hij een seizoen later ook mocht debuteren in het shirt van Oranje. De verdediger van de Amsterdammers was toen pas achttien jaar oud en werd destijds voornamelijk gebruikt als rechtervleugelverdediger: "Maar op die positie is het 'm niet geworden", stelt Afellay. In Amsterdam wordt Rensch gebruikt op meerdere posities. Zo speelde de negentienjarige verdediger in het verleden ook wel eens linksback en gebruikte trainer Alfred Schreuder hem na de jaarwisseling als centrumverdediger. Het spel van Rensch op die positie kan Afellay niet bekoren: "Tegen NEC zag ik hem vorige week al een bal verkeerd inschatten", begint de voormalig speler van PSV en Barcelona, die vervolgens de wedstrijd tegen FC Twente aanhaalt.

Vraagtekens bij Rensch als centrumverdediger

Ajax kwam tegen FC Twente al na 35 minuten met tien man te staan, nadat Rensch het veld moest verlaten. De verdediger haalde Ricky van Wolfswinkel neer, die op dat moment doorgebroken was. Afellay zag de negentienjarige verdediger twee keer de fout in gaan bij dat moment: "Eerst viel een hoge bal over hem heen en dan pakt hij vervolgens ook nog rood met een nieuwe verkeerde inschatting", aldus Affelay, die weinig begrijpt van Schreuder's keuze om Rensch centraal achterin te positioneren. 

In de jeugd bij Ajax speelde Rensch veelvuldig als centrumverdediger. Echter kan Afellay weinig met die informatie: "Het is nu wel betaald voetbal, he. Je wordt afgerekend op prestaties in het eerste elftal", aldus Afellay, die een mogelijke verklaring benoemt voor de mindere prestaties van Rensch. "Hij is heel vroeg geselecteerd voor het Nederlands elftal. Dat creëert een bepaald verwachtingspatroon, maar daar kan hij blijkbaar niet aan voldoen. Blijkbaar is de druk veel te groot", aldus Afellay.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers