Deze Oranje-international is onverwachts met pensioen

Het was al even stil rond voormalig international Eljero Elia. De voormalig international, die sinds de zomer van 2022 zonder club was, maakte gisteren officieel zijn voetbalpensioen bekend.

De imposante loopbaan van Eljero Elia

Met het voetbalpensioen dat hij gisteren aankondigde kunnen we de definitieve erelijst van de voormalig international vaststellen en die geeft een beeld van een imposante carrière voor de voormalige linksbuiten.

In totaal speelde hij 491 wedstrijden, waarin hij 72 keer scoorde en 60 beslissende assists verzorgde. Zijn loopbaan bracht hem in van de jeugd van Ado Den Haag naar de jeugd van Ajax. Vervolgens keerde hij terug naar ADO Den Haag om van daaruit te vertrekken naar FC Twente. De transfer van FC Twente naar Hamburger SV was het begin van een internationale loopbaan die hem naar Juventus, Werder Bremen en Southampton (huur) bracht. In 2015 keerde hij terug bij Feyenoord, waarna een laatste buitenlands avontuur bij het Turkse Basksehir volgde. Hierna keerde hij terug bij FC Utrecht om vervolgens de cirkel rond te maken en zijn loopbaan, zo blijkt nu, af te sluiten bij de club waar die begon, ADO Den Haag.

Goed gevulde prijzenkast

Naast mooie herinneringen en geld houdt Elia een fiks gevulde prijzenkast over aan zijn loopbaan als speler:

  • in seizoen 2008/2009 werd hij topscorer van de KNVB beker;
  • In seizoen 2011/2012 werd hij met Juventus Italiaans landskampioen;
  • In seizoen 2015/2016 won hij met Feyenoord de KNVB-beker;
  • In seizoen 2016/2017 werd hij, eveneens met Feyenoord landskampioen;
  • Als laatste trofee prijkt het Turks landskampioenschap (in seizoen 20199/2022) op zijn palmares.

Eljero Elia als international

Daarnaast speelde Elia tussen 2009 en 2018 17 interlands. De beste prestatie was daarbij zonder meer zijn deelname (als invaller) aan het WK 2010, waar Nederland tweede werd.

In totaal scoorde hij 2 doelpunten en maakte hij 4 beslissende assists.

De favoriete teamgenoten van Eljero Elia

In het ESPN-programma 'De voetbalkantie', waarin hij op 19 februari 2023 zijn afscheid officieel bevestigde mocht hij zijn elftal met favoriete generatiegenoten samenstellen. Wie dit voor hem zijn zie je hier.

Wat Elia nu gaat doen is nog niet bekend. 

Helaas herinneren veel fans van nu hem vooral van zijn trieste, wat nu blijkt definitieve, afscheid bij ADO Den Haag.