Om deze redenen vinden Ajax-fans dat Schreuder nog moet vertrekken voor het einde van het seizoen

Alfred Schreuder staat al een langere tijd onder druk bij Ajax. De hoofdtrainer die in de zomer van 2022 het stokje overnam van de naar Manchester United-vertrokken Erik ten Hag beleeft geen droomstart aan zijn periode als trainer van Ajax en met de terugkeer van het Eredivisie-voetbal dit weekend neemt de druk weer toe. Voetbalflitsen zet vijf redenen op een rij waarom Schreuder mogelijk de zomer niet zou halen.

Teleurstellende resultaten

De meest voor de hand liggende reden voor de kritiek op Schreuder zijn de slechte resultaten van zijn Ajax. De Amsterdammers zijn met een tweede plek de winterstop ingegaan, met een achterstand van 3 punten op de grote aartsvijand Feyenoord. Het gat met de nummer drie, PSV, is 0 punten. Met nog een telleurstellende seizoensfinale zou Ajax mogelijk de landstitel mislopen. Dit seizoen speelde Ajax al drie keer gelijk en verloor het al twee keer (Uit 14 wedstrijden). Vorig seizoen speelden de Amsterdammers 5 keer gelijk en verloren ze 3 keer in 34 wedstrijden. 

Supporters hebben weinig vertrouwen in het vertoonde spel

Waar Ajax-supporters veel waarde hechten aan de resultaten van de club, is ook het vertoonde spel erg belangrijk in Amsterdam. Het Ajax van Ten Hag stond bekend als een Ajax dat aantrekkelijk, met name aanvallend, voetbal speelde en een tegenstander kon domineren. Onder Schreuder lijkt dit gogme verdwenen te zijn. Het spel oogt volgens de aanhang te traag en Ajax speelt weinig écht goede wedstrijden. 

Topspelers ondergesneeuwd

De volgende factor die een rol speelt bij de tegenvallende prestaties zijn de topspelers van Ajax, die dit seizoen maar niet in vorm leken te komen. Een goed voorbeeld hiervan is Jurriën Timber, die vorig seizoen gold als mogelijk de beste verdediger van de Eredisie. Door zijn goede spel verscheen de nog jonge verdediger zelfs op de radar bij Manchester United. Andere spelers die niet op de top van hun kunnen lijken te spelen zijn: Mohammed Kudus, Dusan Tadic en Calvin Bassey.

Twijfelachtige wissels

Een ander puntje van kritiek van de supporters is het wisselbeleid van de Ajax-trainer. Schreuder zou te twijfelachtig overkomen bij het uitzoeken van zijn wissels. Een goed voorbeeld van een plaaggeest van Schreuder is de keuze tussen Kudus of Brian Brobbey: Schreuder kiest er regelmatig voor om Kudus de voorkeur te geven in de spits boven de voor ruim 16 miljoen aangetrokken Brobbey. Andere twijfels van Schreuder zaten in de keuze tussen Davy Klaassen of Kenneth Taylor en Owen Wijndal of de pas vertrokken Daley Blind. 

Nieuwe aankopen presteren niet

Waar Ajax topspelers als Antony, Lissandro Martinez en Noussair Mazraoui kwijtraakte tijdens de afgelopen zomer, kwamen er ook verschillende spelers voor terug. De een met een nog hoger prijskaartje dan de ander. Zo werd oud-PSV'er Steven Bergwijn voor meer dan 30 miljoen gekocht van Tottenham Hotspur, maakte Europa League-finalist Calvin Bassey de overstap naar Amsterdam en werd de ervaren Lucas Ocampos gehaald van Sevilla. Deze speler leefden tot nu toe echter niet op naar hun verwachtingen in Amsterdam.