Gelredome-eigenaar biedt Vitesse noodoplossing: 'Als Franke afhaakt'

Guus Franke trekt zich terug als overnamekandidaat van Vitesse als de KNVB de overdracht van de aandelen niet voor 22 juli goedkeurt. Dit komt doordat de beroepscommissie van de voetbalbond aangaf mogelijk pas over enkele maanden een besluit te nemen. Franke noemt dit uitstel een 'feitelijk doodvonnis' voor de club in een verklaring.

Franke is de enige overgebleven redder van Vitesse, dat failliet gaat als hij zich terugtrekt of geen licentie voor het volgende seizoen krijgt. Het besluit over de licentie is uitgesteld tot uiterlijk 22 juli vanwege 'positieve ontwikkelingen binnen de club in de afgelopen periode', aldus de beroepscommissie na de behandeling op woensdag. De commissie maakte echter geen melding van een langer uitstel van de beslissing over de aandelenoverdracht.

De zitting was deels positief voor Vitesse en Franke. "Hoewel de commissie aangaf dat de aangeleverde stukken aanleiding geven om Vitesse alsnog een licentie voor het seizoen 24/25 te verstrekken, meldde ze ook dat ze wellicht nog enkele maanden nodig heeft om te beslissen over de aandelenoverdracht naar Franke", schrijft Franke. Hij voegt daaraan toe dat Vitesse "zoals algemeen bekend" deze tijd niet heeft.

'Vitesse beter dan GTST, Netflix haakt nu zelfs af'

Via sociale media laten voetbalfans zich uit over de mogelijke ramp voor Vitesse. De situatie rond de club wordt geschreven als een 'soap die zelfs voor Netflix te ongeloofwaardig is'.

Gelredome-eigenaar komt met noodoplossing 

Stadioneigenaar Michael van de Kuit heeft Vitesse een reddingsplan aangeboden mocht Franke inderdaad besluiten de stekker er uit te trekken, zo meldt De Telegraaf. Het gaat hierbij niet om een complete overname maar een tijdelijke oplossing, om het bestaan van de club te waarborgen. Over zijn voorstel vertelt hij het volgende: ''Het is een achtervang voor als Franke afhaakt, waarmee de continuïteit op korte termijn gewaarborgd is.'' Zo wilt Van de Kuit onder andere volledige kwijtschelding en terugbetalingen van kosten die de club heeft gemaakt. ''Met deze honorario is in totaal al bijna 1 miljoen euro gemoeid. En dat bij een club die zo in financiële nood is. Ook de bonus van 75.000 euro die algemeen directeur Edwin Reijntjes zou ontvangen bij een geslaagde aandelenoverdracht moet dan van tafel.'' 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers