Vechtende Promes gaat viraal, hoe zit het nu met zijn rechtszaak?

De rechtszaak van Quincy Promes ging half oktober van start in de rechtbank van Amsterdam, maar ondertussen voetbalt de oud-Ajacied nog steeds gewoon door in Rusland. Zijn aanwezigheid roept vraagtekens op: de 30-jarige wordt verdacht van moord maar blijft toch actief in het betaalde voetbal, hoe zit dat eigenlijk?

Zondagmiddag was Promes overigens de aanstichter van een grote vechtpartij bij een voetbalwedstrijd in de Russische competitie, tussen zijn huidige club  Spartak Moskou en Zenit St. Petersburg.

Waar wordt Promes van beschuldigd?

Het is inmiddels twee jaar geleden: in juli 2020 zou Promes verwikkeld zijn geraakt bij een steekincident tijdens een familiefeest. Hij zou zijn neef met een mes in zijn knie hebben gestoken na een conflict. Drie maanden later, mede doordat zijn neef twee maanden later aan de bel trekt, wordt de (toen nog) Ajacied gearresteerd. In eerste instantie werd Promes beschuldigd van doodslag en zware mishandeling. Beschuldigingen die Promes ontkent. Door telefoontaps die worden opgenomen in het strafdossier wordt de aanklacht even later verzwaard naar poging tot moord. Daarbij zou dus sprake zijn van voorbedachte rade. Nieuwsuur meldt enkele maanden later dat Promes ook betrokken zou zijn bij drugssmokkel en het witwassen val geld.

Ajax verkoopt Promes

Promes, die op vrije voeten was terwijl hij wachtte op zijn eventuele strafproces, stond ten tijde van zijn arrestatie nog wel onder contract bij Ajax. De aanvallende middenvelder werd twee maanden na zijn arrestatie echter verkocht: Ajax ontving acht miljoen euro voor de transfer van Promes naar Spartak Moskou. Voor die transfer gaf Ajax de volgende verklaring: "Er zijn meerdere redenen. Onder meer sportieve en financiële redenen." 

Tijdens het EK van 2021 keert Promes nog een keer terug in Nederland: hij speelt onder bondscoach Frank de Boer zijn laatste interland tijdens de verloren achtste finale tegen Tsjechië (0-2). Enkele weken later besluit het OM dat er een strafzaak komt: Promes wordt vervolgd. Op dat moment nog voor poging tot doodslag, maar even later voor poging tot moord.

Hoe gaat het nu met Promes?

Op vrijdag 21 oktober begon officieel de strafzaak tegen Promes. Echter zal deze in maart 2023 pas inhoudelijk afgewerkt worden. Voorlopig kan Promes in Rusland blijven voetballen. Terwijl de meeste buitenlandse spelers vertrokken uit het land dat sinds februari in oorlog is met Oekraïne, bleef Promes gewoon in Moskou. Sportief gezien gaat het hem daar goed af: in 16 Russische competitiewedstrijden kwam de Nederlander 14 keer tot scoren en was hij 6 keer de aangever bij een doelpunt. Promes heeft zelf aangegeven pas te willen vertrekken uit Rusland wanneer hij kampioen is geworden bij zijn club.

Veroordeling, stafeis

Wanneer het uiteindelijk tot een veroordeling komt, is het nog maar de vraag hoe en of Promes terugkeert naar Nederland. Momenteel is de middenvelder woonachtig in Rusland, een land waarmee Nederland overigens tot op heden wel  en uitleveringsverdrag heeft. Er ligt nog geen strafeis op tafel, maar de maximale celstraf voor de beschuldiging is 20 jaar.

Vlak voor de start van het WK voetbal in Qatar bracht Promes met zijn vriend Memphis Depay nog een nieuw muzieknummer uit