Derksen over onrust Ajax: 'Komt even vijftig ruggen halen, ze hebben niets met Ajax'

Binnen Ajax lijkt het nieuwe bestuur meer en meer vorm te krijgen. Zo stelde het Sven Mislintat aan als nieuwe technisch directeur en is Jan van Halst de nieuwe voetbalcommissaris. Toch is het nog altijd onrustig intern, met de vele vertrekken. Er heerst vanuit prominente Ajacieden een duidelijke opstand, die Johan Derksen stapt.

De gerespecteerde analist noemt het dan ook erg droevig wat er in Amsterdam gebeurt. waar, 'de Ajacieden allemaal verdwijnen'. "Er komen nu allemaal vreemden in de Raad van Commissarissen en die moeten ook nog allemaal salaris krijgen. Ajax was van oorsprong een club van echte Ajacieden. Natuurlijk komt er een opstand." Eerder kwam namelijk het nieuws naar buiten dat enkelen prominenten, waaronder Mister Ajax Sjaak Swart, in opstand zijn gekomen tegen een lagere vergoeding voor de RvC. 

Volgens Derksen komen er vandaag de dag alleen maar types naar Ajax die geld op komen strijken. "Een paar dames krijgen 35 ruggen per jaar. Dan komt die Pier Eringa, die een regionaal ziekenhuisje in Zutphen beheert. Dat schijnt hij goed te doen en dat moet hij blijven doen. Die komt even vijftig ruggen halen. Ze hebben niets met Ajax", aldus Derksen. "Michael van Praag haalt Eringa binnen en schrijft dan een pagina in De Telegraaf met ‘een droom is werkelijkheid geworden, Pier Eringa’. Iedereen maakt zich druk, want een echte Ajacied zou zo’n functie gewoon gratis doen. Dat zouden ze voor de club doen. Dat was ook de kracht van Ajax."

Christ Woerts, die ook aanwezig was bij de uitzending van Vandaag Inside weet een boekje open te doen over de vergoeding van Ajax-commissarissen. "Voor de omvang van Ajax zou de vergoeding ongeveer 15.000 euro per commissaris moeten zijn. Maar bij Ajax heb je als commissaris privilege", stelt Woerts. "Al die mensen die in de RvC zitten hebben allemaal een goede baan en hebben die 35 ruggen helemaal niet nodig. Geef het aan een goed doel. Geef het aan de jeugdopleiding. Een vergoeding van 15.000 euro is genoeg."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers