'Beoogde opvolger voor Gakpo kan alleen gehuurd worden'

PSV verkocht smaakmaker én kind van de club Cody Gakpo recentelijk aan Liverpool en is sindsdien naarstig op zoek naar een geschikte opvolger voor de buitenspeler. Een naam die in Eindhoven veelvuldig is gevallen is die van oud-speler Donyell Malen. Volgens clubwatcher Rik Elferink was de aanvaller, momenteel in dienst van Borussia Dortmund, in de zomer al in beeld en is dit momenteel opnieuw het geval: "Vooral vanwege zijn rendement zou hij een aanwinst kunnen zijn", aldus Elferink in het Eindhovens Dagblad.

Malen voegde zich op negenjarige leeftijd bij de jeugdopleiding van Ajax en verliet deze in 2015 voor een avontuur in Engeland bij Arsenal. Twee jaar later keerde de aanvaller terug naar Nederland toen PSV hem voor 600,000 euro overnam. In Eindhoven brak Malen door, groeide hij uit tot international van Oranje en werd hij in 2021 verkocht voor 30 miljoen euro aan Borussia Dortmund. Het verblijf in West-Duitsland is voorlopig nog geen doorslaand succes. Malen kwam tot op heden 55 keer in actie in het zwart-geel en kwam slechts tien keer tot scoren. 

Donyell Malen naar PSV?

In Dortmund speelt Malen voornamelijk vanaf de flanken. Volgens Elferink niet de gewenste positie van de aanvaller: "Malen zou liever in de punt van de aanval spelen dan aan de zijkant", aldus de clubwatcher van de Eindhovenaren. In het Philips Stadion wordt de rol van centrumspits momenteel ingevuld door Luuk de Jong, terwijl op de linkerflank met het vertrek van Gakpo een plek vrij is gekomen. "Malen heeft in het verleden bij PSV bewezen daar in de Eredivisie uit de voeten te kunnen. PSV zou met hem aan boord een speler hebben die twee posities kan invullen, want De Jong zal niet alle wedstrijd 90 minuten kunnen spelen", denkt Elferink.

Een definitief vertrek van Dortmund naar Eindhoven lijkt uitgesloten, denkt Elferink. "Een overgang zou deze winter, als alle partijen het al willen, alleen op huurbasis kunnen", schrijft de clubwatcher in het Eindhovens Dagblad. De vraagprijs voor Malen wordt geschat op zo'n 20 miljoen euro. De aanvaller heeft nog een contract tot medio 2026 in Dortmund. Volgens Elferink zijn er tal van andere keuzes denkbaar voor PSV in plaats van Malen: "De club neemt vermoedelijk de tijd en laat zich niet per se leiden door de herstart van de Eredivisie komend weekend", aldus Elferink.