Alles over Championship-revelatie Zian 'Bergkamp' Flemming

Zian Flemming heeft een indrukwekkend debuutseizoen in Engeland achter de rug. De Nederlander speelt sinds dit seizoen in de Championship voor het Londense Millwall. De Lions liepen in de laatste speelronde van de Championship een ticket voor de play-offs naar de Premier League mis. Flemming werd voorafgaand aan deze wedstrijd gekroond tot 'player of the season' van de Londenaren. Voetbalflitsen zocht voor je uit wie de 'Bermondsey Bergkamp' nu eigenlijk is.

Een echte Amsterdammer, opgeleid door Ajax

Zian Flemming begon zijn profcarrière bij Jong Ajax. De geboren Amsterdammer debuteerde in 2017 voor de belofte van Ajax en werd in dat seizoen kampioen van de toenmalige 'Jupiler League', nu beter bekend als de Keuken Kampioen Divisie. De aanvallende middenvelder scoorde in dat seizoen zes keer en gaf één assist. Ondanks zijn aandeel in dit kampioenschap kreeg Flemming nooit echt de kans bij het eerste van Ajax. 

Tekst gaat verder onder foto

Juichen als vechter Nate Diaz 

Voetbal is niet de enige sport waar Flemming in uitblinkt. In de familie-Flemming zit ook talent voor vechtsporten. Zo is zijn broer kickbokser en heeft Flemming zelf interesse in Judo en MMA. Volgens een voormalig jeugdtrainer en topjudoka van Ajax kon hij van de voormalig Ajacied altijd nog een Olympisch Judoka maken. Zijn voorliefde voor vechtsport is ook terug te zien op het voetbalveld. Naast het feit dat hij menig uurtjes in de sportschool doorbrengt, gebruikt Flemming dezelfde 'celebration' als een van zijn idolen: Nate Diaz. 

Bekijk hier de authentieke celebration van Zian Flemming (tekst gaat door na foto):

De Eredivisie als springplank

Na een goed seizoen bij Jong Ajax maakte Flemming de overstap naar PEC Zwolle. Bij de Zwollenaren speelde Flemming geen indrukwekkend seizoen, maar maakte hij wel zijn eerste vlieguren in de Eredivisie. Een seizoen later ('19/'20) werd de middenvelder verhuurd aan NEC en bewees hij in de Keuken Kampioen Divisie nogmaals waarom hij in de Eredivisie thuishoort. Met dertien goals en twee assists was hij een van de grote spelers in het elftal van de Nijmegenaren. In het seizoen '20/'21 werd Flemming definitief overgenomen door Fortuna Sittard. Dit seizoen beleefde hij zijn grote doorbraak in Nederland. Met twaalf goals en zeven assists in 33 wedstrijden was hij de grote man van Fortuna en toen hij deze cijfers in het seizoen '21/'22 evenaarde, verdiende hij een stap naar de Championship.

Zian 'Bergkamp' Flemming in Engeland

Het debuutseizoen van Flemming in Engeland is uitgelopen tot een groot succes. Na zijn overstap van Fortuna Sittard heeft de aanvallende middenvelder snel zijn waarde bewezen en weet hij wederom vaak het net te vinden. De ras-Amsterdammer wordt mede vanwege zijn manier van voetballen en positie snel omgedoopt tot 'Bermondsey Bergkamp', vernoemd naar de oud-speler van Arsenal en de wijk waarin Millwall ligt. Flemming wordt dus binnen no-time geliefd door de fans van Millwall, die hem aan het eind van het seizoen kronen tot 'player of the season'. Flemming is met vijftien goals en drie assists maar liefst betrokken bij een derde van alle goals van de Londenaren dit seizoen. De persoonlijke titel lijkt dan ook meer dan terecht.

De liefde van Millwall-fans voor de Nederlander is goed te zien wanneer je in en rond het stadion bent: