Wie is Rayane Bounida, het mega-talent van Ajax?

Ajax versterkte haar jeugdopleiding in de zomer van 2022 met het Marokkaans-Belgische toptalent Rayane Bounida. De talentvolle middenvelder speelt zijn potjes bij Ajax onder 17 en het Belgisch jeugdelftal, maar wie is Bounida? Tijd om hem beter te leren kennen!

Wie is Rayane Bounida?

Rayane Bounida is een Belgisch toptalent en momenteel aanvoerder van België onder 17. Na zijn zestiende verjaardag trok hij transfervrij van Anderlecht naar Ajax Amsterdam, ondanks dat de Belgische topclub de talentvolle middenvelder een profcontract wilde aanbieden. Bounida ging niet in op de aanbieding en komt momenteel uit voor Ajax onder 17, maar er is een reële dat talentvolle Belg snel zijn debuut zal maken in het eerste elftal van de Amsterdammers. Bounida is een aanvallende middenvelder die daarnaast ook uit de voeten kan op de flank. 

Tekst gaat verder onder de video

Van Anderlecht naar Ajax

Bounida heeft op jonge leeftijd al meer dan 400.000 volgers op Instagram en zette onlangs zijn handtekening onder een deal met sportgigant Nike. Als achtjarig jochie ging het Belgische talent als viraal met compilatievideo's waarin hij aan het dribbelen was en in 2019 dook hij ook op in een reclamespotje mert Eden Hazard.

Tekst gaat verder onder de video

Bounida is 'the next big thing' en wordt een mooie toekomst voorspeld. De verwachting is dat de talentvolle middenvelder in de toekomst het kan schoppen tot het nationale elftal van België. Bounida brak met het makelaarskantoor Let's Play toen hij een overstap naar Amsterdam wilde forceren. Het talent kreeg uiteindelijk zijn zin en tekende afgelopen zomer voor drie seizoenen een contract bij Ajax.

Kiest hij voor België of voor Marokko?

Bounida speelde vooralsnog zijn partijen voor de nationale jeugdelftallen van België, waar hij in 2006 ook geboren werd en zijn eerste stappen op de voetbalvelden zette bij KFC Vilvoorde, OH Leuven én Anderlecht. Het talent van Ajax kwam in totaal zestien keer in actie voor België onder 16 en is momenteel aanvoerder van België onder 17, waar hij eveneens al zeven duels voor speelde. Of Bounida altijd de kleuren van de Rode Duivels zal dragen is niet 100% zeker. De middenvelder heeft namelijk Marokkaanse root en zou dus ook voor het Noord-Afrikaanse land uit kunnen komen.

Een bijzonder idool: Abdelhak Nouri

Abdelhak Nouri, die in 2017 tijdens een oefenduel in de voorbereiding door een hartaanval blijvende hersenschade, speelde een grote rol in de overgang van Bounida van Anderlecht naar Ajax. De broer van de talentvolle middenvelder liet dit optekenen: "De sleutel van de transfer naar Ajax was Abdelhak Nouri. Wij zijn vrienden met zijn familie. De familie van Abdelhak heeft ons uitgelegd hoe het is om bij Ajax te spelen", vertelde Marwana Bounida. Het is ook niet gek dat de broer van Abdelhak Nour, genaamd Mo, Bounida onder zijn vleugels heeft genomen: "Net zoals de familie Bounida Abdelhak kende, wisten wij wie Rayane was. We hadden geen contact, maar volgden elkaar op afstand. Abdelhak herkende veel van zichzelf in de video's van Rayane, die de hele wereld over gingen. Mijn broer genooit echt van die beelden en zei telkens: 'wat is die jongen goed'", aldus Mo Nouri. In de jeugdelftallen van Anderlecht speelde Bounida als eerbetoon aan Abdelhak Nouri met rugnummer 34 en het is duidelijk dat Nouri een van de redenen was waarom Bounida niet voor het grote geld van Barcelona, Manchester City en Paris Saint-Germain ging, maar voor Ajax koos.

Het grote voetbalidool van Rayane Bounida is Abdelhak Nouri:

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers