Hoe is het nu met Bas Dost? Alles wat we weten over de NEC-spits!

AZ en NEC Nijmegen stonden op zondag 29 oktober tegenover elkaar in het AFAS Stadion, maar het duel wordt niet meer geassocieerd met een uitslag. Aanvaller Bas Dost ging namelijk uit het niets naar de grond en bleek dat hij door een ontstoken hartspier richting het gras en werd hij gereanimeerd.

Het was vooral schrikken omdat dit het tweede moment in zeer korte tijd was dat een speler van een Nederlandse voetbalclub gereanimeerd werd onder toeziend oog van een groot publiek uit de nationale huiskamers, maar ook in het stadion. Vlak daarvoor werd RKC-goalie Etienne Vasessen namelijk het slachtoffer na een botsing met Ajax-spits Brian Brobbey. 

Eerste update van Bas Dost

De 34-jarige spits werd direct naar het ziekenhuis gebracht en daar verder geholpen door de artsen. Daags na het nare incident gaf hij een teken van leven en een eerste update vanuit het ziekenhuis. "Het gaat goed met me. De hulp die ik op het veld heb gekregen was fantastisch. Ik ben nu in het ziekenhuis en ik voel me goed. Bedankt voor alle support", benadrukte hij. Een fase van onderzoeken volgde voor Dorst en al snel werd duidelijk wat er mis was.

Emotionele Wilco van Schaik

Dost was in de kleedkamer bij kennis en vroeg direct om zijn vader, die ook aanwezig was in het AFAS Stadion. Zijn vrouw werd ook direct gecontacteerd, deelde Van Schaik. "Ik heb hem even in de ogen gekeken. Hij ging rechtop zitten toen zijn vader kwam en hij wilde ook nog even wat zeggen tegen de staf en spelers, dat was goed. Ook voor de jongens, want het heeft veel indruk gemaakt", aldus een geëmotioneerde Van Schaik.

Ontstoken hartspier Dost

Via eigen clubkanalen van NEC deelde de Nijmegenaren deelde de aanvaller een uitgebreid statement met een korte uitleg van wat de artsen onderzocht hadden. 'Ik heb de afgelopen dagen veel onderzoeken gehad en die hebben uitgewezen dat ik een ontstoken hartspier (myocarditis) heb. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik de medici van N.E.C. en AZ ben voor hun adequate optreden daar op het veld.
Voor nu neem ik even afstand van het voetbal en ga ik de komende tijd doorbrengen met mijn gezin en familie', begon zijn bericht.

Het duurde niet lang voordat hij weer iets van zich had laten horen aan zijn ploeggenoten. 'Ik heb gistermiddag tijdens de lunch onze staf en mijn collega-spelers toegesproken. Ik was blij ze weer te kunnen zien en spreken. Ik heb ze uitleg gegeven van wat mij is overkomen, wat de oorzaak was en hoe de komende periode er voor mij uit ziet. Ik heb ze gezegd dat ik vertrouwen heb in mijn herstel en dat ik er weer bovenop kom. Ik hoop dat zij zich nu weer kunnen focussen op het voetbal. Ik ga die wedstrijden voor de buis bekijken en mijn collega’s aanmoedigen', besloot Dost.

Dank voor alle steunbetuigingen

De aanvaller was niet alleen enorm dankbaar voor de medische hulp die hij kreeg tijdens en na de wedstrijd, maar ook voor alle hartverwarmende en internationale steunbetuigingen die hij en zijn gezin ontvingen na het incident. In een update van Dost deelt de club wederom een statement.

Hoe is het nu met Bas Dost?

Momenteel werkt de spits hard aan zijn herstel, maar zoals hij zelf al benadrukte doet hij dat stap voor stap en zijn hij en zijn gezin nog altijd aan het bijkomen van de schrik. NEC zet geen druk achter zijn rentree en gunt hem alle tijd om te herstellen. 9 december, voorafgaand aan het gewonnen Eredivisie-duel tegen PEC Zwolle, was hij voor even weer onderdeel van de selectie. Hij gaf een speech en was bij de wedstrijdbespreking.