MOOIE BEELDEN: drie Ajacieden die op de foto gingen met hun idool en daarna hetzelfde shirt droegen

Ajax ken een rijke historie en vele grootheden in het voetbal hebben het shirt van de Amsterdammers gedragen. Van Johan Cruijff tot Clarence Seedorf en van Zlatan Ibrahimovic tot Frenkie de Jong. Deze zes Ajax-iconen gingen met elkaar op de foto toen de ene al in het grote Ajax speelde en de andere alleen nog mocht dromen van een carrière in het betaald voetbal.

Marco van Basten & Patrick Kluivert 

Marco van Basten brak in het seizoen 1982/83 door in Amsterdam. De aanvaller, geboren in Utrecht, was destijds achttien jaar. Patrick Kluivert zette dat seizoen als zesjarige zijn eerste stappen op een voetbalveld bij amateurclub ASV Schellingwoude. Twee jaar voegde Kluivert zich bij de jeugdopleiding van Ajax, waar Van Basten in het eerste elftal furore maakte. In deze tijd ging een jonge Kluivert op de foto met de Ajax-ster. Van Basten vertrok na Ajax naar AC Milan, waar Kluivert ook nog één seizoen speelde. De twee spelers stonden in hun actieve carrière nooit samen op het veld.

Frank Rijkaard & Wesley Sneijder

Een andere grootheid in de Ajax-geschiedenis is Frank Rijkaard, die net als Van Basten in de jaren '80 zijn eerste meters maakte bij Ajax in het betaalde voetbal. De middenvelder annex verdediger kwam via succesvolle omzwervingen langs onder meer Sporting CP en AC Milan terug bij Ajax, waar hij in 1995 de Champions League won. In Amsterdam speelde de destijds tienjarige Wesley Sneijder in de jeugdopleiding. Sneijder groeide later uit tot een fantastische voetballer, die met Internazionale onder meer de Champions League won en met Nederland de finale op het WK 2010 bereikte. Een piepjonge Sneijder ging in de jaren '90 op de foto met Rijkaard en stond als speler van Real Madrid tegenover Rijkaard, die tussen 2003 en 2008 coach was van Barcelona.

Luis Suarez & Matthijs de Ligt

Luis Suarez streek in 2006 in Nederland neer bij FC Groningen. Een seizoen later tekende de Urguayaanse spits bij Ajax en vanuit daar werkte hij zich op naar de wereldtop. Twee jaar na de komst van Suarez voegde Matthijs de Ligt zich als tienjarige bij de jeugdopleiding van de Amsterdammers. In de ArenA ging een piepjonge De Ligt op de foto met de ster van Ajax destijds. Het tweetal deelde nooit het veld, maar zijn beiden zeer succesvol. Waar Suárez diverse keren landskampioen werd en zelfs de Champions League won, heeft De Ligt ook een aardige erelijst en nog tijd genoeg om een grote Europese prijs aan zijn prijzenkast toe te voegen.

Ook interessant