De weg naar goud: zo ziet het speelschema van Jong Oranje op het EK Onder 21 eruit

Jong Oranje speelt zaterdagavond de tweede groepswedstrijd op het EK Onder 21 in Roemenië en Georgië, om 18.00 uur tegen de leeftijdsgenoten van Portugal. Hoe ziet de rest van het programma van de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi eruit? Voetbalflitsen brengt je een overzicht!

Het Europees kampioenschap wordt gehouden van woensdag 21 juni tot en met zaterdag 8 juli. Zestien landen doen mee aan het Jeugd-EK, waaronder debutant annex medeorganisator Georgië. De deelnemers zijn verdeeld over vier groepen. De nummers 1 en 2 van iedere poule verzekeren zich van een plek in de knock-outfase.

Speelschema Jong Oranje

Jong Oranje is samen met de leeftijdsgenoten van België, Portugal en Georgië ingedeeld in groep A. Afgelopen woensdag speelde Nederland met 0-0 gelijk tegen onze zuiderburen. De tegenstander van vandaag (zaterdag) is Jong Portugal, dat woensdag met 2-0 verloor van Georgië. De derde en laatste groepswedstrijd tegen Georgië staat gepland op dinsdag 27 juni om 18.00 uur.

Als Jong Oranje de groepsfase als winnaar afsluit, dan is zaterdag 1 juli (18.00 uur) de nummer 2 van poule C de tegenstander. Tsjechië, Engeland, Duitsland en Israël behoren tot de mogelijke tegenstanders. In het geval dat Nederland tweede wordt, dan stuit het zondag 2 juli (18.00 uur) op de winnaar van groep C. De mogelijke halve finale van Oranje is op woensdag 5 juli, de finale op zaterdag 8 juli. Beide duels beginnen om 18.00 uur.

Waar worden de wedstrijden gespeeld?

De 31 wedstrijden worden afgewerkt in acht stadions, verdeeld over vijf gaststeden. Roemenië is met vier stadions in twee steden van de partij: het Stadionul Steaua en het Rapid-Giuleștistadion in Boekarest en de Cluj Arena en het Dr.-Constantin-Rădulescustadion in Cluj-Napoca.

Georgië is met vier stadions in drie steden vertegenwoordigd: het Boris Pajtsjadzestadion en het Micheil Meschistadion in Tbilisi, het Batoemistadion in Batoemi en het Ramaz Sjengeliastadion in Koetaisi. De halve finale van Jong Oranje én de eindstrijd worden gespeeld in het Batoemistadion.

Selectie Jong Oranje

Jong Oranje is met 23 spelers afgereisd naar Roemenië en Georgië. Van de Looi heeft de volgende namen geselecteerd voor het EK Onder 21: Brian Brobbey (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Kenneth Taylor (Ajax), Bart Verbruggen (Anderlecht), Jurgen Ekkelenkamp (Antwerp FC), Sven Mijnans (AZ), Joshua Zirkzee (Bologna), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Ian Maatsen (Burnley), Wouter Burger (FC Basel), Ryan Gravenberch (Bayern München), Quinten Timber (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Ludovit Reis (Hamburger SV), Crysencio Summerville (Leeds United), Elayis Tavsan (NEC Nijmegen), Jasper Schendelaar (PEC Zwolle), Shurandy Sambo (PSV), Milan van Ewijk (SC Heerenveen), Thijs Dallinga (Toulouse FC), Micky van de Ven (VfL Wolfsburg), Kjell Scherpen (Vitesse) en Million Manhoef (Vitesse).

Historie Jong Oranje op het EK

Jong Oranje deed acht keer eerder mee aan het EK Onder 21, namelijk in 1988 (halve finale), 1992 (kwartfinale), 1998 (halve finale), 2000 (eerste ronde), 2006 (winnaar), 2007 (winnaar), 2013 (halve finale) en 2021 (halve finale). Het toernooi van 2007 werd georganiseerd door Nederland. Jong Oranje haalde destijds de finale en rekende daarin af met de leeftijdsgenoten van Servië (4-1).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers