Spelers van Panathinaikos met verleden in Eredivisie

Ajax neemt het donderdagavond op tegen Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League. Opmerkelijk is dat het Griekse team meerdere oud-spelers uit de Eredivisie in zijn gelederen heeft. Een overzicht van spelers van Panathinaikos met een verleden in de Nederlandse voetbalcompetitie. 

Welke 'Nederlandse' spelers komen uit voor Panathinaikos?

Tonny Vilhena

Tonny Vilhena is de bekendste naam onder de zes spelers. Deze oud-Feyenoorder haalde het Nederlands Elftal en speelde daar vijftien wedstrijden. Vilhena, die zijn jeugd doorbracht bij Feyenoord, speelde 254 wedstrijden voor de club, scoorde 41 keer en gaf 29 assists. Na zeven jaar verkaste hij naar Krasnodar in Rusland, waar hij drie jaar bleef voordat hij werd verhuurd aan Espanyol. Ook daar kon hij niet imponeren en werd hij verhuurd aan Salernitana. In 2023 maakte Vilhena de overstap naar Panathinaikos, waar hij vorig seizoen 42 keer in actie kwam, één assist gaf en één keer scoorde.

Bart Schenkeveld

De 32-jarige Bart Schenkeveld is sinds vorig jaar aanvoerder van Panathinaikos. Schenkeveld begon zijn carrière bij Feyenoord en werd verhuurd aan Excelsior voordat hij werd verkocht aan Heracles Almelo. Na twee seizoenen bij Heracles vertrok hij naar PEC Zwolle. Vervolgens maakte hij een transfer naar Melbourne City in Australië. Na twee jaar Down Under vertrok hij naar Griekenland, waar hij al vijf jaar voor Panathinaikos speelt en inmiddels 147 wedstrijden op zijn naam heeft staan.

Filip Djuricic

Filip Djuricic brak op 17-jarige leeftijd door bij sc Heerenveen. De Serviër speelde drie seizoenen bij de club, scoorde 26 keer in 110 wedstrijden en werd vervolgens verkocht aan Benfica. Daarna volgden een reeks verhuurperiodes bij onder meer Mainz, Anderlecht, Southampton, Sampdoria, Benevento en Sassuolo. In 2023 tekende hij bij Panathinaikos.

Drietal van FC Twente

Bij Panathinaikos spelen ook drie spelers met een verleden bij FC Twente: Aitor Cantalapiedra (Spanje), Alexander Jeremejeff (Zweden) en Dimitrios Limnios (Griekenland). Cantalapiedra scoorde in 2019 tegen Ajax, hoewel de wedstrijd met 5-2 verloren ging. Hij werd bij FC Twente de beste speler van de Keuken Kampioen Divisie. Jeremejeff speelde ook tegen Ajax voor Twente. Limnios speelde een jaar op huurbasis bij FC Twente, gehuurd van FC Köln. In 33 wedstrijden scoorde hij acht keer.

Wat is de huidige vorm van de oud-Eredivisie spelers?

Hoe presteert Tonny Vilhena nu bij Panathinaikos?

Vilhena heeft zich bij Panathinaikos goed aangepast. Hij speelde in zijn eerste seizoen 42 wedstrijden, gaf één assist en scoorde één keer. Zijn ervaring en veelzijdigheid op het middenveld zijn van grote waarde voor het team.

Wat maakt Bart Schenkeveld een goede aanvoerder voor Panathinaikos?

Schenkeveld's defensieve vaardigheden en leiderschap hebben hem tot een onmisbare speler gemaakt bij Panathinaikos. Zijn ervaring in de verdediging hebben bijgedragen aan de stabiliteit van het team. Met 147 wedstrijden in vijf jaar heeft hij een sterke band opgebouwd met de club en zijn teamgenoten.

Lees ook: Tv-gids, hier kijk je live naar Panathinaikos-Ajax

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers