FANTASTISCH! Winst AZ bezorgt Nederland tweede CL-ticket!

De winst van AZ in het Stadio Olimpico tegen Lazio van dinsdagavond was natuurlijk al mooi, maar het kan nog wel eens heel belangrijk zijn geweest voor het Nederlandse voetbal. Door de winst van de Alkmaarders op de Italianen is het nu zo goed als zeker dat de Eredivisie in het seizoen 2024/25 twee tickets voor de groepsfase van de Champions League mag verdelen.

Nederland staat momenteel namelijk op een zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst. Deze geeft rechts op het uitdelen van twee tickets voor het miljoenenbal. Frankrijk staat een plekje hoger en Portugal staat op plek zeven. Daar waar Nederland nog maar twee Europese vertegenwoordigers heeft, hebben de Portugezen er nog drie. Desondanks is dat geen reden voor paniek. Benfica haalde de kwartfinale van de Champions League al, maar in diezelfde competitie moet FC Porto een 1-0 achterstand tegen Inter zien om te buigen. Ook Sporting Lissabon speelt nog Europees. Zij nemen het donderdag in de Europa League op tegen de koploper van de Premier League: Arsenal.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

In theorie zouden de twee Champions League-tickets voor het seizoen 2024/25 nog door de Nederlandse handen kunnen glippen, maar die kans lijkt is erg klein. Portugal moet een achterstand 2484 punten goedmaken op de coëfficiëntenranglijst en dat kan alleen bij echte uitzonderlijke prestaties van de Portugezen. Bij uitschakeling van Porto en Sporting is de buit voor Nederland definitief binnen.

Feyenoord-doelman vertrekt