Tien spelers die net als Paul Pogba betrapt werden op het gebruik van doping

Paul Pogba testte maandagavond positief op het gebruik van doping en dus hangt hem een lange schorsing boven het hoofd. Hij is bepaald niet de eerste speler die tegen de lamp liep en dus zetten wij de tien meest bekende voorbeelden voor je op een rij.

1) Paul Pogba

De carrière van Pogba heeft er nog een dieptepunt bij. Na zijn mislukte periode bij Manchester United (2016-2022) raakte de Fransman in zijn beginperiode in Turijn ernstig geblesseerd aan zijn knie, waardoor hij onder meer het WK van 2022 in Qatar miste. Nu hij eindelijk weer aan voetballen toe is gekomen, hangt er een fikse straf boven zijn hoofd. Na de 0-3 gewonnen wedstrijd tegen Udinese op 20 augustus is hij positief getest op testosteron. Als de 30-jarige Pogba het gebruik niet kan verklaren, kan de straf oplopen tot een schorsing van vier jaar. 

2) Andre Onana 

"Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker. Daarvoor wilde hij een tabletje nemen. Onbewust slikte hij echter lasimac, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg", meldde Ajax in een verklaring nadat Andre Onana een schorsing van vier jaar boven het hoofd hing van de UEFA. Door die vergissing van de destijds Ajax-speler mocht hij uiteindelijk twaalf maanden lang geen officiële wedstrijd keepen (2021). De schorsing van een jaar was relatief kort, dat komt omdat de UEFA rekening hield met de verzachtende omstandigheden van de Kameroener.

3) Kolo Touré 

De oud-verdediger van Arsenal en Manchester City kreeg een schorsing van zes maanden opgelegd in 2011. De Ivoriaan maakte gebruik van de dieetpillen van zijn vrouw en bekende schuld. De FA (Engelse voetbalbond) vertelde later dat Touré de pillen nam omdat ‘er een misplaatste perceptie ontstond dat hij te dik was, dat kwam door een symptoom van zijn medische toestand.’

4) Adrian Mutu

Mutu arriveerde bij Chelsea in de zomer van 2003, na zijn goede prestaties in de Serie A bij Parma waar hij in 36 wedstrijden bij 34 doelpunten betrokken was. De aankoop van 19 miljoen kon het echter in London niet waarmaken, wat mede kwam door het gebruik van cocaïne. Het kostte hem zijn contract bij Chelsea en zeven maanden van zijn carrière. Mutu bleek een recidivist, want zes jaar later werd hij wederom betrapt, nu op sibutramine. Het kostte hem nog eens negen maanden van zijn voetballoopbaan. 

5) Rio Ferdinand 

De Engelsman werd niet gestraft omdat hij doping gebruikte, maar Ferdinand werd gestraft omdat hij een dopingtest miste. Manchester United kon het in 2003 niet waarderen dat de verdediger de dopingtest ‘ontweek’. Ferdinand gaf aan dat door de verhuizing hij de test vergat, maar zijn beroep werd afgeslagen en Ferdinand moest acht maanden lang toekijken. 

6) Jaap Stam

De krachtige verdediger werd in 2001 positief getest op doping. Het kostte hem uiteindelijk vier maanden van zijn loopbaan toen hij net was overgestapt van Manchester United naar Lazio Roma. Hij heeft het vermeende gebruik van anabole steroïden nandrolon altijd ontkend. 

7) Frank de Boer

De derde Nederlander van het lijstje is Frank de Boer. De verdediger is de zoveelste in de lijst die betrapt werd op het gebruik van nandrolon. Ook De Boer vond in 2001 toen hij bij FC Barcelona speelde dat hij onschuldig was, maar toch was de UEFA onverbiddelijk en strafte de bond de oud-Ajacied voor één jaar. Na een succesvol beroep te hebben gedaan tegen de straf, werd het teruggebracht tot vier maanden.

8) Edgar Davids

Davids werd in 2001 na de uitwedstrijd tegen Udinese betrapt op doping. In Turijn speelde De Pitbull uitstekend, waardoor de schok bij de leiding van de Italiaanse topclub er goed in zat. Davids bleef herhalen onschuldig te zijn, maar na een onderzoek bleek wel degelijk spierversterkers (nandrolon) in de Nederlander zijn lichaam te zitten. Nadat Davids in beroep ging tegen zijn eerste straf van acht maanden, werd zijn straf met succes verminderd tot vier maanden en een boete van 50.000 euro. 

9) Pep Guardiola 

De huidige coach van Manchester City werd in 2001 betrapt op het gebruik van nandrolon. De toenmalig Brescia-middenvelder legde de schuld bij vervuilde voedingssupplementen neer, maar kreeg desondanks een schorsing van vier maanden opgelegd. Door een in 2001 nieuwe antidopingwet, legde de rechtbank van Brescia ook nog eens een voorwaardelijke gevangenisstraf van zeven maanden en een geldboete van 900 duizend euro op. Maar van dat alles werd Guardiola in 2007 pas vrijgesproken. 

10) Diego Maradona 

De grote ster van de lijst is Diego Armando Maradona. De kleine Argentijn werd in 1991 betrapt op het gebruik van cocaïne, een schorsing van vijftien maanden volgde. De onlangs overleden wereldster leerde er destijds weinig van, want drie jaar later werd hij weer betrapt. Nadat hij twee wedstrijden speelde op het WK van 1994, werd de dribbelaar naar huis gestuurd vanwege het gebruik van efedrine.

Hier de volledige lijst: