FC Utrecht vierde 'bezetter'; alles over Stadion Galgenwaard

In navolging van DOS, Hercules en Velox is FC Utrecht inmiddels de ploeg die de thuiswedstrijden in Stadion Galgenwaard speelt. De thuisbasis van de Domstedelingen kent echter een rijke historie. Alles wat je moet weten, zocht Voetbalflitsen voor je uit!

De stadionnaam is namelijk een afgeleide van Galghenwert, iets wat in de middeleeuwen gezien werd als een galgenveld waar de lichamen van geëxecuteerden werden opgehangen. De stad Utrecht had behoefte aan een centrale plek waar meerdere sporten beoefend konden worden en in mei van 1936 kwam daar een stadion.

Wat moet je weten bij een bezoek aan Stadion Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht? 

Wat is het adres en telefoonnummer van Stadion Galgenwaard?

Stadion Galgenwaard is gelegen aan het Herculesplein 241, 3584 AA in Utrecht. De club uit het 'hartsie van het land' is te bereiken op het volgende telefoonnummer: 030-8885500.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Net als vrijwel ieder stadion in de Nederlandse voetbalcompetitie opent ook Stadion Galgenwaard de deuren zo'n 1,5 uur voorafgaand aan het startsein van de thuiswedstrijd. FC Utrecht-supporters kunnen hun stoeltje zoeken op de tribunes van de thuisbasis.

Wanneer is Stadion Galgenwaard open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

In 60 minuten word je door een gids door Stadion Galgenwaard geleid, mits je in het bezit bent van een toegangsticket voor een rondleiding. Van maandag tot en met vrijdag kan je in het Nederlands, Duits en Engels door de ruimtes van de thuishaven van FC Utrecht worden geleid om 10:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur. Daarnaast kan je ook ruimtes in het stadion huren voor uiteenlopende activiteiten. 

Hoe kun je Stadion Galgenwaard bereiken?

Het stadion van FC Utrecht is via verschillende vervoersmiddelen zeer goed bereikbaar. Voor supporters op de fiets is een stalling met een capaciteit van 600 fietsen aanwezig. Er is op wedstrijddagen een FC Utrecht Shuttle voor drie euro en enkele mogelijkheden voor de auto. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij Stadion Galgenwaard?

Er is één plek waar je als wedstrijdbezoeker gratis kunt parkeren en dat is op P4, locatie Sorbonnelaan 15. Dat is op het Utrecht Science Park. Er rijdt vanaf daar een gratis pendelbus, maar je kan er ook voor kiezen om een wandeling van vijftien minuten te maken. P1, P2 en P3 zijn enkel toegankelijk voor supporters in het bezit van een parkeerkaart. 

Wat is de verdeling van Stadion Galgenwaard en waar zit jij?

Bron: Wikipedia

Aan de noordzijde van Stadion Galgenwaard bevinden zich de skyboxen, loges en business seats. Aan de zijkanten en onderaan op de tribunes geldt reguliere kaartverkoop. De fanatieke aanhang neemt tijdens thuiswedstrijden plaats op de Bunnikside en de bezoekende supporters zitten in vak V. Vak G is wekelijks gereserveerd voor het 'Vanuit het Hart'-vak, wat voor mensen met een bijzonder verhaal is.

Iedere thuiswedstrijd wordt ook de Charity Box gevuld. Dit is een skybox met een capaciteit voor twaalf fans, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vak U is voor supporters met een visuele beperking en op de zuidtribune vind je een rolstoelplatform. 

Wat wist jij nog niet over Stadion Galgenwaard?

Wanneer is Stadion Galgenwaard gebouwd en wie ontwierp het?

Zwarts & Jansma Architecten werden aangehaakt bij de uitbreiding en vernieuwing van Stadion Galgenwaard in 2001 en 2003, maar wie de initiators van de eerste bouw waren, is onbekend. In 1936 opende het stadion origineel en werden er wielerwedstrijden gehouden, congressen, windhondenwedstrijden, atletiek, turnen en natuurlijk voetbal. Na 53 jaar is FC Utrecht in december van 2023 eigenaar geworden van de eigen thuisbasis.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan Stadion Galgenwaard geweest of staan er gepland?

In 1981 werd Utrechts Stadion door eigen supporters afgebroken, maar dit was wél volledig legitiem. Na 45 jaar te hebben gefungeerd als stadion werd deze vervangen door Nieuw Galgenwaard. Deze werd in augustus van 1982 officieel in gebruik genomen. Capaciteit? 20.000 plaatsen. Na twintig jaar vond de club het tijd voor renovatie en uitbreiding.

De hoofdtribune verkaste naar de noordzijde van het stadion en door werkzaamheden aan de oude hoofdtribune kreeg FC Utrecht ineens twee indrukwekkende lange zijdes. De korte zijdes zijn inmiddels ook aangepakt, net als de naam. Sinds 1 januari van 2002 dracht het stadion van FC Utrecht namelijk de naam Stadion Galgenwaard en deze voetbaltempel beschikt over een capaciteit voor 23.750 duizend Utrechtse voetbalsupporters.

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van FC Utrecht nog meer in Stadion Galgenwaard plaats?

Het Nederlands elftal heeft meerdere keren een vriendschappelijk interland gespeeld in Utrecht, maar datzelfde geldt voor de Oranje Leeuwinnen. Stadion Galgenwaard was zelfs één van de stadions tijdens het Europees kampioenschap voor de vrouwen in Nederland. Deze wedstrijden zijn er gespeeld in het stadion;

Mannen; 

  • Oranje - Israël
  • Oranje - Zweden
  • Oranje - Wales
  • Oranje - Turkije 
  • Oranje - San Marino
  • Oranje - Schotland
  • Oranje - Frankrijk
  • Oranje - Liechtenstein
  • Japan - Ghana 
  • Japan - Kameroen
  • Japan - Ivoorkust

Vrouwen;

  • Nederland - Noorwegen
  • Engeland - Schotland
  • Frankrijk - Oostenrijk
  • Rusland - Duitsland
  • Nederland - Zwitserland
  • Nederland - IJsland
  • Nederland - Engeland

​Bijzonderheden Stadion Galgenwaard

In 1998 was Stadion Galgenwaard, dat toenmalig nog de naam van Nieuw Galgenwaard droeg, het decor van het wereldkampioenschap hockey. De grasmat die er lag werd tijdelijk vervangen voor een waterveld en het WK werd ook een primeur, omdat dit de eerste keer was dat de twee toernooien parallel aan elkaar gespeeld werden. De Nederlandse mannen veroverde de wereldbeker. Dit is het speelschema voor seizoen 2024-2025.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers