Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Iedere transferperiode wordt er met miljoenen gesmeten en het geweld neemt met het jaar toe. Waar voorheen vooral het buitenland een goudmijn was voor menig Eredivisie-club bij uitgaande transfers, tasten Ajax, Feyenoord en PSV tegenwoordig ook steeds dieper in de buidel. Voetbalflitsen zet de tien duurste binnenlandse transfers van de Eredivisie op een rij!

(TEKST GAAT VERDER ONDER FOTO)

Duurste binnenlandse transfers Eredivisie

Dit zijn de tien duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Miralem Sulejmani

Sulejmani maakte in 2008 de overstap van sc Heerenveen naar Ajax voor ongeveer zestien miljoen euro. Bij Heerenveen scoorde de Servische buitenspeler vijftien keer in één seizoen en verdiende daarmee een transfer naar Amsterdam. Voor velen is de transfer uiteindelijk toch geflopt door het prijskaartje van de Serviër. In vijf jaar tijd speelde Sulejmani 158 wedstrijden voor Ajax en de aanvaller scoorde 38 keer en gaf 30 assists. Met de Amsterdammers kroonde Sulejmani zich drie keer tot landskampioen en Ajax legde één keer beslag op de KNVB Beker. 

Hakim Ziyech

Hakim Ziyech verkaste in 2016 van Enschede naar Amsterdam. Ajax trok de Marokkaanse aanvallende middenvelder aan voor elf miljoen euro van FC Twente. In Amsterdam groeide Ziyech uit tot één van de belangrijkste spelers. In 165 wedstrijden gaf de speler 81 assists en wist hij 49 het net te vinden. Ziyech was een belangrijke pion in het elftal dat de halve finale van de Champions League wist te halen in 2019.

Owen Wijndal

Met de overstap van Owen Wijndal van AZ naar Ajax was een bedrag van tien miljoen euro gemoeid. De linksachter tekende een contract tot medio 2027 en wordt de tiende speler die de overstap van AZ naar Ajax maakt. Wijndal sloot zijn carriere bij AZ af met mooie cijfers. Zo kwam de linksachter tot 142 duels waarin hij goed was voor vier doelpunten en 27 assists. Een succes werd het huwelijk tussen de twee partijen echter niet, want de vleugelverdediger werd razendsnel uitgeleend aan het Belgische Royal Antwerp FC. 

Klaas-Jan Huntelaar

Voor hetzelfde bedrag als Koné vertrok Huntelaar uit Heerenveen naar Amsterdam. Bij Ajax speelde de oud-international ruim drie seizoenen. In deze periode wist de spits 105 keer te scoren in 136 wedstrijden (alle competities). Dit was de definitieve doorbraak in de carrière van Huntelaar. Bij Ajax kroonde Huntelaar zich twee keer tot bekerwinnaar en één keer tot winnaar van de Johan Cruijff Schaal. In 2009 maakte Huntelaar voor 27 miljoen euro de transfer naar Real Madrid.

Arouna Koné

De hoogst genoteerde speler uit het lijstje die een transfer maakte naar PSV. Arouna Koné was voor zijn transfer naar PSV succesvol bij Roda JC. In augustus 2005 kwam Koné over voor negen miljoen euro. Voor de Eindhovenaren scoorde de Ivoriaan 26 keer in 72 wedstrijden en werd de spits drie keer landskampioen met PSV. In 2007 verkaste Koné naar Sevilla. Na periodes bij Hannover 96, UD Levante, Wigan Athletic FC, Everton FC, Sivasspor en VK Weerde kwam zijn loopbaan als actief voetballer tot een einde in 2023.

Quinten Timber

In de zomer van 2022 maakte Quinten Timber de overstap van FC Utrecht naar Feyenoord voor 8,5 miljoen euro. De getalenteerde middenvelder speelde een uitstekend 2021/22 seizoen bij FC Utrecht en stond in de belangstelling van meerdere clubs, waaronder oud-werkgever Ajax. Toch koos Timber er uiteindelijk voor om bij Feyenoord te gaan voetballen, de club waar hij met zijn broer Jurriën eerder al speelde in de jeugd. Timber kende een moeizame start in Rotterdam-Zuid, maar heeft zich in de loop der jaren tot vaste waarde ontwikkeld in De Kuip. 

Nikos Machlas

Voor 8,5 miljoen euro maakte de Griekse spits Machlas de overstap van Vitesse naar Ajax. Dit deed de aanvaller na een seizoen waarin hij 34 doelpunten wist te maken in 32 wedstrijden In deze periode verdiende de spits het meeste van de hele Eredivisie. Het salaris van de spits was vier miljoen gulden waardoor er nog meer druk op de Griek lag. Na 74 duels en 38 goals vertrok de aanvaller op huurbasis in 2003 naar Sevilla en later naar het Griekse Iraklis.

Jan Vennegoor of Hesselink

Voor 8,4 miljoen euro nam PSV Jan Vennegoor over van FC Twente. De bijna twee meter lange aanvaller kwam uiteindelijk vijf jaar uit voor de Eindhovenaren en scoorde 85 keer in 207 wedstrijden. Bij PSV kroonde hij zich in deze periode drie keer tot landskampioen en één keer tot bekerwinnaar. In 2006 vertrok de spits naar Celtic en via Hull City en Rapid Wien keerde hij weer terug op het oude nest, namelijk het Philips Stadion. Vennegoor of Hesselink was in 26 optredens nog vier keer trefzeker.

Adam Maher

De meest recente transfer van de top-10: Adam Maher. De middenvelder maakte in 2014 de overstap van Alkmaar naar Eindhoven nadat hij met AZ de beker wist te winnen. Voor acht miljoen euro kwam de middenvelder over. Zijn periode bij PSV werd alleen geen succes. In vijf jaar tijd was de speler één seizoen basisspeler. Na zijn periode in Eindhoven vertrok Maher naar FC Twente. Via de Eredivisie vond Maher vervolgens de weg richting het Midden-Oosten, want na een avontuur in Saoedi-Arabië streek hij in 2024 neer in Qatar.

Demy de Zeeuw

Demy de Zeeuw maakte in 2009 van AZ de overstap naar Ajax voor een bedrag van acht miljoen euro. Tot 2011 was De Zeeuw belangrijk op het middenveld van de Amsterdammers. Hij speelde uiteindelijk 94 wedstrijden voor Ajax en wist één keer de landstitel te veroveren en één keer de KNVB Beker. De Zeeuw sloot zijn loopbaan ook af op de Nederlandse velden, want in 2015 zwaaide hij af bij NAC Breda. Daarvoor speelde hij in Rusland voor Spartak Moskou en in België voor RSC Anderlecht.

Transfers van AZ naar Ajax

Hoewel AZ en Ajax nou niet echt de beste vrienden zijn, valt op hoe vaak toch een speler vanuit Alkmaar naar Amsterdam gaat. Een overzicht van de duurste transfers van AZ naar Ajax.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

Deze elf voetballers gingen de politiek in

De tien grootste culthelden van Feyenoord

Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?