De rollen zijn compleet omgedraaid bij de terugkeer van Cocu in het Philips Stadion

Phillip Cocu keert komende zaterdag terug in het Philips Stadion. Als trainer van Vitesse zal hij het zijn gewaardeerde collega Ruud van Nistelrooij zo lastig mogelijk proberen te gaan maken in het stadion waarin hij zowel als trainer en als speler vele successen vierde. 

Als PSV'er betekende een succes voor Cocu een prijs of in ieder geval iets wat daar heel dichtbij in de buurt zat. Als trainer van Vitesse zou het voor de 52-jarige oefenmeester een succes zijn als hij zich weet te handhaven. De voormalig middenvelder reist komend weekend af naar zijn geboortestad in de hoop op een bonuspunt. De rollen zijn omgedraaid. 

Vitesse was niet zo lang geleden een serieuze uitdager voor de topploegen in de Eredivisie, maar van die reputatie is door de prestaties van de laatste maanden heel weinig overgebleven. Ook de Gelderse Derby kon de Arnhemmers niet definitief uit de neerwaartse spiraal trekken. Zaterdag gaat de jacht op goed gevoel verder in Brabant. 

Zijn gedachten zullen tijdens de eerste stappen op het Eindhovense gras voor even teruggaan naar de vier landskampioenschappen die hij er als speler behaalde. Misschien zullen de eindzeges in de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal ook nog even door zijn hoofd schieten. Acht prijzen in twee termijnen die hem zes jaar aan de club verbonden, het is wat. De meest bijzondere werd natuurlijk behaald in het seioen 2006-2007. De tegenstander in de kampioenswedstrijd? Vitesse.

Bizar kampioensduel in 2007

Als trainer leek het hem in Eindhoven soms even makkelijk af te gaan. In iets meer dan vijf seizoenen pakte de Brabander zes prijzen. Drie keer werd PSV landskampioen, twee keer won het de beker en één keer werd de Johan Cruijff Schaal in de wacht gesleept. Na ruim vier jaar kon Cocu zijn club voor de derde keer in zijn leven verlaten in de wetenschap dat hij iets moois had neergezet. 

PSV verpulvert Ajax in kampioenswedstrijd

Mooi ging het de laatste jaren niet met zijn trainerscarrière. Buiten Eindhoven is het tot dusver nog nergens gelukt. In Turkije werd hij bij Fenerbahce al na een paar maanden ontslagen. In Engeland kreeg hij bij Derby County wat langer de tijd, maar lukte het hem uiteindelijk ook iets noemenswaardigs neer te zetten. Anno nu is Cocu volop bezig met zijn jacht op eerherstel. Het goede gevoel keert beetje bij beetje terug bij club en trainer, nu de punten nog. 

Feyenoord-doelman vertrekt