Vermoedelijke opstelling Oranje: Van Gaal maakt plaats voor offensief middenveld en debutant

Nederland treedt maandagmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd aan tegen Senegal in Groep A op het WK 2022. Van Gaal heeft in aanloop naar openingswedstrijd van Oranje al het een en andere prijsgegeven op de opstelling, bijvoorbeeld de afwezigheid van Memphis Depay en de afweging tussen individuele kwaliteiten van spelers. Echter wilde Van Gaal tijdens de persconferentie zondagmiddag geen namen prijsgeven en zo blijft het onder meer gissen wie er onder de lat staat bij Oranje tegen Senegal.

Volgens Voetbal International kiest Van Gaal voor Andries Noppert onder lat in een 1-5-3-2 formatie, daar de bondscoach er voor pleit om ook de doelman mee te nemen. De achterhoede bestaat vermoedelijk uit (v.l.n.r.) Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, aanvoerder Virgil van Dijk, Nathan Aké en Daley Blind. Daarbij was het nog de vraag of Dumfries zou kunnen starten, daar de rechtervleugelverdediger vlak voor het WK geblesseerd raakte. Eerder leek op de trainingen dat Timber zou spelen, maar volgens het Algemeen Dagblad lijkt, afgaande op de trainingen, De Ligt de voorkeur achterin te krijgen. Daley Blind krijgt als linkervleugelverdediger het volledige vertrouwen van de bondscoach.

Van Gaal kiest voor een offensief middenveld

Tijdens de persconferentie op zondagmiddag lichtte Van Gaal toe dat hij ten alle tijden kijkt naar hoe spelers elkaar aanvullen. Hierbij gaf hij als voorbeeld het wegvallen van Memphis Depay, waarbij ook een stuk creativiteit wegvalt: "Davy Klaassen is dan een minder creatieve speler dan bijvoorbeeld Cody Gakpo", aldus de bondscoach, die daarmee een tipje van sluier oplichtte over zijn keuzes op het middenveld en in de voorhoede. De verwachting is, mede door deze uitspraken, dat Van Gaal kiest voor Frenkie de Jong, Gakpo en Steven Berghuis op het middenveld met daarvoor in de aanval Steven Bergwijn en Vincent Janssen, als vervanger voor Memphis Depay, die volgens Van Gaal (nog) niet 100% fit is.

Bekijk hieronder de vermoedelijke opstelling van Nederland tegen Senegal:

Oranje Nederland-Senegal WK 2022 Qatar Noppert De Ligt Blind Janssen Gakpo Berghuis