De vijf meest memorabele thuiszeges van Ajax op Feyenoord

Ajax – Feyenoord kent een paar mooie klassieke wedstrijden. In 67 gespeelde edities van Ajax – Feyenoord hebben we de vijf meest memorabele Ajax-zeges op een rij gezet. Toch nog iets om aan vast te houden voor het Ajax-publiek dat momenteel zware tijden kent.

1) 18 september 1983 Ajax – Feyenoord 8-2

De eerste keer dat Johan Cruijff het opnam tegen zijn eigen geliefde Ajax. In de zomer van 1983 verruilde Cruijff Ajax voor Feyenoord na een conflict met Ajax-voorzitter Ton Harmsen. In het Olympisch stadion kreeg de geboren Ajacied een fikse draai om zijn oren door met 8-2 te verliezen. In de stromende regen werd hij uitgeschakeld door zijn voormalige ploeggenoot Edo Ophof. De 3-2 ruststand was nog hoopgevend voor de Rotterdammers, maar na een hattrick van de 18-jarige Marco van Basten dropen de uiteindelijke kampioenen van dat jaar met 8-2 kansloos van het veld.

;

2) 12 februari 1995 Ajax - Feyenoord 4-1
Zelfs met een gehavend team had Ajax in 1995 geen kind aan Feyenoord. In de hoogtijdagen van het Ajax van Louis van Gaal speelde het zonder Jari Litmanen, Ronald de Boer, Edgar Davids en Frank Rijkaard tegen Feyenoord. Na de 0-1 van de Rotterdammers liet spits Jozsef Kiprich de kans op de 0-2 liggen. Ajax maakte de 1-1 en zag de uitslag na de doelpunten van Frank de Boer, Peter van Vossen en Danny Blind oplopen tot 4-1. Drie maanden daarna won Ajax de Champions League.

3) 2 mei 1999 Ajax – Feyenoord 6-0

Een hoge uitslag, maar het vermelden waard is dat Feyenoord toen al kampioen was en niet bepaald een gemotiveerde indruk maakte. Een week eerder kroonde het Feyenoord van Leo Beenhakker zich tot kampioen van Nederland, waardoor sterkhouders als Jean-Paul van Gastel, Ulrich van Gobbel en Bert Konterman niet aan de aftrap hoefden te verschijnen. Na het uitvallen van Paul Bosvelt in de zevende minuut verloor het nog een sterkhouder gedurende de wedstrijd. Voor rust was het een wonder te noemen dat het 1-0 bleef. Maar na rust wist Ajax met goals van Gerald Sibon, Jari Litmanen (twee keer) en Shota Arveladze alsnog een hoge uitslag van 6-0 neer te zetten.

4) 20 maart 2022 Ajax – Feyenoord 3-2

Een belangrijke editie als het gaat om het kampioenschap van dat jaar. Zo was het Feyenoord zijn laatste kans om in het spoor te blijven van koploper Ajax. Na een uitbraak in de achtste minuut was het Luis Sinisterra die de 0-1 op het scorebord zette. Ajax knokte zich langzamerhand terug in de wedstrijd en kreeg steeds meer grip. In de 28ste minuut was het spits Sébastien Haller die via een rebound de 1-1 simpel binnen schoof. Na de 1-2 van Guus Til in de 28ste minuut gebeurde er weinig meer tot aan de rust. In de tweede helft was het Feyenoord dat aan het overleven was. Helaas voor de Rotterdammers was het aanvoerder Dusan Tadic die via een vrije trap de gelijkmaker produceerde. Feyenoord vocht voor een punt, maar in de 86ste minuut wist de tot dan onopvallend spelende Antony de 3-2 binnen te schieten en uiteindelijk liet Ajax de eeuwige aartsrivaal zonder punten vertrekken uit Amsterdam.

5) 27 oktober 2019 Ajax – Feyenoord 4-0

Niet vaker verliep de eerste helft zo makkelijk voor Ajax tegen Feyenoord. Het stroef spelende Feyenoord van trainer Jaap Stam zit al drie wedstrijden op een rij zonder overwinning, terwijl de Ajax-trein van Erik ten Hag vrolijk door dendert. Al in de rust stond het 4-0 voor Ajax na goals van Hakim Ziyech, Nico Tagliafico, David Neres en Donny van de Beek. In de tweede helft hield Feyenoord de schade beperkt en deed Ajax een tandje minder, waardoor die helft niet noemenswaardig was. De volgende maand werd Jaap Stam al voor de Kerst ontslagen.