Kijk: excuses van Jasper Cillessen, is hij echt zo slecht?

Het was gisteren niet de middag van Jasper Cillessen. De doelman van NEC ging opzichtig de fout in en daarmee had hij een belangrijk aandeel in het verlies van de Nijmegenaren.

Jasper Cillessen blundert en biedt excuses aan

Jasper Cillessen zat niet lekker in de wedstrijd van vandaag tegen Vitesse. Met name bij de 0-2 ging hij opzichtig de fout in, zoals je hierna kunt zien.

Het zat de doelman duidelijk niet lekker. Na afloop bood hij voor de camera zelfs zijn excusses aan voor zijn off-day.

Er barstte direct kritiek los en ook zijn positie bij oranje kwam ter discussie te staan. Zeker omdat hij na zijn optreden ten Frankrijk ook al harde kritiek te verduren kreeg. 

De vraag is natuurlijk hoe terecht die kritiek is. Wij bekijken de cijfers.

Zo presteert Jasper Cillessen echt

In totaal speelde Cillessen tot en met vandaag 321 competitiewedstrijden in diverse competities. Daarin kreeg hij 342 doelpunten tegen (1,07 per wedstrijd). Ook hield hij 116 keer de nul (dus in ruim 36% van zijn wedstrijden).

Dit seizoen speelde hij voor NEC 28 wedstrijden, waarin hij 33 doelpunten (1,18 gemiddeld per wedstrijd) tegen kreeg en 8 keer (in 34,78% van zijn wedstrijden) de nul houdt. Daarmee liggen zijn prestaties dus redelijk in lijn met zijn prestaties door de jaren heen.

De statistieken van zijn interland-loopbaan zijn zelfs nog iets gunstiger. In 65 wedstrijden kreeg hij 63 doelpunten (0,97 per wedstrijd) tegen en hield hij 28 keer (dus in 43,07% van de gevallen) de nul.

Jasper Cillessen vs. Justin Bijlow in cijfers

Als we zien hoe een andere potentiële doelman van het Nederlands elftal presteert krijgen de cijfers wat context. Zo heeft Justin Bijlow tot nu toe 170 wedstrijden gekeept en daarin 199 (1,17 gemiddeld per wedstrijd) tegendoelpunten gehad. Bijlow, die inmiddels weer terug is na een blessure, wist 59 maal de nul te houden en daarmee is zijn percentage clean sheets 34,70. 

Bijlow keepte pas 6 interlands. Daarin kreeg hij 4 goals tegen en wist hij 3 keer de nul te houden. Deze statistieken zijn in het voordeel van de Feyenoord-doelman, maar qua clubniveau lijkt er nog geen reden om aan Cillessen te twijfelen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers